Uten at de selv vet det: Tesla-eiere risikerer å bryte loven

16/11/2022

Emma Sletta

Teknologi
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Uten at de selv vet det, kan Tesla-eiere ha brutt loven.

Utviklingen av teknologi i de nye Tesla-modellene kan bety at Tesla-eiere risikerer å bryte loven.

Årsaken til dette finnes i Teslas overvåkingssystem, Tesla Sentry Mode.

Overvåkingssystemet, som er der for å dokumentere og forhindre tyveri, hærverk og skade i trafikken, kan ha brutt EUs GDPR-regler.

Tesla har dermed utstyrt bilene med flere kameraer som filmer bilens omgivelser - både når den kjører og står stille - og det er disse kameraene overvåkingssystemet bruker.

Men oppdateringen, som kom ut i 2021, tillot Tesla-eiere å sjekke kameraenes feed fra telefonen slik at de kunne følge med på hva som skjer rundt bilen deres.

Det er imidlertid den samme funksjonen som nå gjør at mange norske Tesla-eiere kan bryte TV-overvåkingsloven.

Privatpersoner har ikke lov til å overvåke "gate, vei, torg eller lignende område som brukes til generell trafikk".

Dennis Lange, sjefskonsulent i FDM, sier til Motor at utviklingen innen kamerateknologi i moderne biler trolig har gått «raskere enn lovgivningen har klart å holde tritt med».

I den forbindelse er det sendt en såkalt databekymring til Datatilsynet, men siden Tesla har et europeisk hovedkontor i Nederland, har henvendelsen derfor blitt videresendt til myndighetene i Nederland.

Myndighetene i Nederland må nå ta stilling til om Tesla bryter EUs GDPR-regler.

– For forbrukeren er det uansett avgjørende at man kan regne med at utstyret som bilen leveres med også kan brukes lovlig, og hvis det er begrensninger i dette alternativet, at forbrukeren er tydelig informert om under hvilke omstendigheter utstyret ikke kan brukes, sier Lange til Motor.

Læs også:

Bergensbanen stengt: Passasjerer måtte overnatte på toget Bergensbanen og flere fjelloverganger ble stengt på grunnlag av uvær. Passasjerene har overnattet på toget i natt.
Etter ny studie: Forskere kommer med advarsel til personer som sover for lite Sover du for lite? Det kan få store konsekvenser for deg. Hvis du sover mindre enn fem timer om natten, øker det risikoen for en blodpropp.