BBC-dokumentar avslører hva som gjemmer seg inni kroppen til en overvektig person

11/09/2016 15:15

Anniken Hauge

TV
Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem
Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem
Fedme blir et stadig større problem for enkeltindivider sågar som for samfunnet. Når kryper BBC bokstavelig talt helt inn under huden på mennesker, for å se hva ekstra kilo gjør med kroppen.

165 centimeter høy og 107 kilo tung. Det er målene på den amerikanske kvinnen som rettsmedisinere undersøker på et operasjonsbord i BBC-dokumentaren ”Obesity - The Post Mortem”, som ble vist i går, 13. september, på britisk tv.

Dokumentaren er den første av sitt slag som spesifikt setter fokus på obduksjon av overvektige mennesker – og ikke minst på hva som gjemmer seg i kroppen på menneskene, som følge av overvekten.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem

Liket på bordet tilhørte en cirka 60 år gammel kvinne som døde av hjertesvikt, og som har donert kroppen sin til vitenskapen. Hun var dødelig overvektig, hvilket obduksjonen viser tydelige tegn på:

- Jeg var nødt til å bruke en mye fler krefter på å skjære igjennom vevet, som nærmest svulmet opp i en neon-gul farge. Det minnet meg om fettet på min egen kropp og den effekt det har, sier rettsmedisineren, Carla Valentine, som var med å foreta obduksjonen, ifølge flere britiske medier som har sett programmet.

Kvinnens nyrer har stort sett druknet i fett, og under kvinnens hud finner ekspertene et tykt lag smørgult fett, som er langt ifra sunt å ha i kroppen sin.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Huden havde et smørgult lag af fedt under sig

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Nyrerne er kraftigt forstørrede

Når kroppen så å si er mettet på fett, prøver det overflødige fettet å finne andre steder å sette seg, og det er da det blir dødelig, forteller ekspertene i dokumentaren. Hjertet er et av organene som rammes, og det ses tydelig på den avdøde:

- Hjertet føles slapt. Hvis man kjenner på hjerte fra en veltrent person, føles det fast og hardt; litt som å ta tak i en biff, men dette her kjennes mer som en pose, sier en av de andre rettsmedisinerne, Dr. Mike Osborn.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Hjertet vejes

Kvinnen burde hatt et hjerte som veide omkring 225 gram, men på grunn av fedme veier det 449 gram.

I stedet for å være en sterk muskel, er hjertet blitt til en slapp pose som har hatt problemer med å pumpe blodet rundt og har kjempet under et økt blodtrykk, slår ekspertene fast.

Foto: BBC/Obesity - The Post Mortem - Hjertet vises frem

Leveren står det også dårlig til med: Den er hard, men burde være bløt. Det rosa i den er høyst sannsynlig også fett. En alkoholiker vil også ha en rosa lever, men kjennskapet til kvinnen gjør at legene kan utelukke at alkoholisme er grunnen til det rosa; her er det snakk om fett.

Det var også veske i lungene, hvilket har gitt kvinnen en følelse av å drukne langsomt; igjen et tegn på at overvekten har satt inn og langsomt ødelagt hjertet og kroppens organer.

I prinsippet er det snakk om hjertesvikt som er har foregått over tid, fremfor et tilfelle av plutselig hjerteattakk. Hun har kanskje kunnet gå og bevege seg greit rundt for få år siden, men langsomt har overvekten gjort at hun har lidd av åndenød og problemer med å bevege seg og sove om natten på grunn av væske i lungene og problemer med hjertet og de andre organer, uttaler en av legene i programmet.