4 morsomme fakta om matvarer som du sannsynligvis foretrekker å glemme igjen

10/08/2023 23:30

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Noen ting vil du bare ikke vite.

Det er tusenvis av såkalte "morsomme fakta". Visste du for eksempel at isbjørn er venstrehendt, at klovnefisk kan skifte kjønn, at kenguruer ikke kan fise, eller at det er umulig å rape i verdensrommet?

Dette er alle gode eksempler på 'fun facts', som for eksempel kan brukes som en god 'ice breaker' på fester eller lignende, og så er det andre eksempler på 'fun facts' som du egentlig ønsker deg ukjent, men som man er fortsatt for nysgjerrig til å ikke lese om. Noen av disse kan du lese i artikkelen her.

Rosiner er blant de skitneste matvarene i verden

Hvis du elsker rosiner og hater bakterier, hopp over denne. Rosiner er som kjent tørkede druer, men fordi druene ofte tørkes ut i solen, noe som kan ta lang tid, er de ofte fulle av sprøytemidler, ifølge ranker.com.

Dette er fordi rosinene ofte kommer i kontakt med sand, jord og insekter under tørkeprosessen. Faktisk fant en 2020-studie utført av 'US Department of Agriculture' at 99 prosent av alle rosiner som ble handlet i USA var forurenset med minst to forskjellige plantevernmidler.

Tomatprodukter kan selges selv om de inneholder store mengder mugg

I USA er det 'Food Defect Levels Handbook' fra 'US Food & Drug Administration (FDA)' som bestemmer retningslinjene for hvor mye mugg, hvor mange midd, hvor mange insektdeler og hvor mye dyrehår som kan være i matvarer før de ikke lenger er tillatt å selge, og i noen tilfeller er grensen satt alarmerende høyt.

I forbindelse med muggsopp bruker FDA den såkalte 'Howard mold count-metoden', og her er det tillatte nivået urovekkende høyt i spesielt tomatprodukter.

I tomatsuppe og lignende produkter er det altså tillatt å ha et 'muggtall' på opptil 45 prosent, mens det for tomatketchup er hele 55 prosent, og for tomatpulver er det vanvittige 67 prosent.

I enkelte frosne eller hermetiske grønnsaker er det også tillatt at opptil syv prosent av innholdet er råttent, akkurat som det i oregano er tillatt å ha inntil 1250 insektbiter per 10 gram krydder.

Bananer er radioaktive

Selv om det høres sprøtt ut, er mange matvarer faktisk radioaktive, og det er spesielt bananer. Frukten har et stort innhold av den radioaktive isotopen kalium-40, som er ekstremt radioaktiv.

Faktisk inneholder en gjennomsnittlig banan så mye som 360 mg kalium-40.

I tillegg til bananer er matvarer som melk, avokado, poteter og paranøtter også naturlig radioaktive på grunn av det høye innholdet av radioaktive isotoper.

Kunstige bringebær- og vaniljesmak kan komme fra en bevers analkjertler

Bever produserer et gulaktig eksudat fra analkjertlene, som dyret bruker for å markere territoriet sitt. Eksudatet brukes imidlertid også av mennesker i matproduksjon.

Den inneholder toner av bringebær og vanilje og brukes derfor ofte til å produsere kunstige smaker fra disse to tingene. Det kan du tenke på neste gang du spiser vingummier med bringebærsmak eller vaniljeis.

Eksudatet fra analkjertlene til bever brukes også i parfymer og andre dufter.