Advarsel fra Gen Z: Du bruker sannsynligvis denne emojien feil

20/05/2025 14:00

Sofie

UNDERHOLDNING
Foto: Shutterstock.com
Dine vennlige jobb-e-poster er kanskje ikke så vennlige.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En liten glad emoji virker uskyldig nok, ikke sant? Vel, det trodde vi også, men tok tydeligvis feil.

Det er fordi Generasjon Z har utstedt en advarsel til alle som bruker en bestemt emoji, da den faktisk kan ha en ganske annen betydning.

For millennials og de andre generasjonene over (og for å være ærlig, noen av Generasjon Z også, ser det ut til), er det å sende et smilefjes på sosiale medier en indikasjon på, vel, å være smilende.

Du vet, hvis du er glad for noe, eller vil legge til noe i «takk»-en på slutten av en e-post for å holde ting litt muntert, så kan du legge til et smilefjes.

Men for noen av de yngre kan det å sende et bestemt smilefjes i stedet være det motsatte av å være vennlig og morsom.

For å være rettferdig, er det det ene smilefjeset uten uttrykk, hvor smilet har akkurat samme bredde som øynene og ansiktet ser ganske tomt ut.

Det virker som om det ikke er så smilende å bruke denne emojien (skjermbilde)

Og Generasjon Z bruker tydeligvis dette for å formidle litt ironi eller sarkasme. Så hvis du sender det med en «takk!» i en jobb-e-post, kan du bli ansett som ikke å være særlig takknemlig i det hele tatt.

Det er tydeligvis litt passivt-aggressivt alt sammen.

En 21 år gammel praktikant fortalte Wall Street Journal at hun følte at de eldre kollegene hennes var kalde mot henne da de alle ønsket henne velkommen til jobben med en smilende emoji.

Hun sa at hun hadde en tendens til å se på det som ganske «avvisende» og at det ga mer ut et «sidesmil» enn et ekte, lykkelig glis.

«Jeg måtte huske at de er eldre, for jeg bruker det sarkastisk», forklarte Hafeezat Bishi.

«Det finnes så mange emojier, og Generasjon Z kan aldri oppfatte ting på en enkel måte.»

Erica Dhawan, forfatter av boken Digital Body Language: How to Build Trust and Connection, No Matter the Distance, forklarte at de over 30 har en tendens til å bruke emojier for å formidle direkte hva bildene alltid gjorde.

Imidlertid kan de yngre «digitale innfødte» i stedet gi dem sarkastiske betydninger – eller til og med bruke dem som en forkortelse for en helt annen tanke.

En 18-åring la til at når hun og lagkameratene hennes fikk et smilefjes på tekstmeldinger fra treneren, anså de det alltid som «passiv-aggressivt».

Og treneren deres ble «sjokkert» da hun fant ut at de hadde lest det annerledes.

På X beskriver noen brukere smilefjeset som «litt illevarslende» og «passiv-aggressivt». Men likevel, ved første øyekast, er det egentlig bare et smilende ansikt. Er det ikke?

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Den siste nye hårtrenden er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må tenke deg nøye om før du følger den, advarer en hudlege.