De 8 beste filmene om den britiske kongefamilien

09/09/2022 10:35

Emma Sletta

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå er det styr på helgens planer.

Den britiske dronning Elizabeth II har vært på tronen siden 1953, men hun er absolutt ikke den eneste fascinerende herskeren som har styrt det britiske kongedømmet. I denne artikkelen er det åtte gode bud på. sterke filmer om Englands kongelige liv gjennom tidene.

Netflix-serien "The Crown" har vært svært vellykket med å fortelle den fascinerende historien om livet i Windsor-familien.

Men den britiske kongefamilien har gjort det fantastisk med flere filmer.

1) Elizabeth

Den australske skuespilleren Cate Blanchett spilte rollen som dronning Elizabeth I av England for første gang i filmen "Elizabeth" fra 1998. Filmen forteller historien om den unge kvinnen som ble kronet etter halvsøsterens død i 1558.

Blanchett fikk både en BAFTA og en Golden Globe for sin rolle, mens filmen fikk ikke mindre enn syv Oscar-nominasjoner.

"Elizabeth" kan leies på ITunes, SF Når som helst, Viaplay og Google Play.

2) Elizabeth: The Golden Age

Så, i 2007, gikk Cate Blanchett inn i dronning Elizabeths sko igjen med filmen "Elizabeth: The Golden Age". Her har vi beveget oss langt inn i dronningens regjeringstid og fokuserer på perioden rundt 1585, da kong Filip II av Spania planlegger å gå i krig med England.

Blanchett ble nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, selv om filmen kritiseres for ikke å være superhistorisk nøyaktig.

"Elizabeth: The Golden Age" er tilgjengelig for strømming på Viaplay.

3) The King’s Speech

Colin Firth spiller rollen som den fryktede Bertie, som i 1936 plutselig så seg kronet til konge av England etter kong George Vs død.

Han lider av en talefeil som betyr at han ikke akkurat står som en sterk leder. Noe England sårt trenger når de står overfor en krig mot Tyskland. Det er her eksentrisk taleterapeut Lionel Logue (spilt av Geoffrey Rush) kommer inn i bildet for å hjelpe kongen.

«The King’s Speech» kan streames på Filmstriben, HBO Max, Viaplay, C More og TV 2 Play.

4) The King

«The King», med «Call Me By Your Name»-stjernen Timothée Chalamet som ung prins Hal, finner sted før, under og etter Englands krig med Frankrike i 1415.

Filmen er basert på William Shakespeares klassiske skuespill "Henry IV" og "Henry V".

«The King» fikk både priser og kritisk anerkjennelse og stjernene Tom Lawrence, Sean Harris, Lily-Rose Depp og Robert Pattinson.

"The King" er tilgjengelig for strømming på Netflix.

5) Mary Queen Of Scots

To dronninger, en trone. Margot Robbie spiller dronning Elizabeth I, mens «Little Women»-stjernen Saoirse Ronan spiller den franske dronningen Mary Stuart.

Bare 18 år gammel blir dronning Mary enke, men i stedet for å gifte seg på nytt, vender hun tilbake til sitt hjemland Skottland. Et valg som skaper konflikt med dronningen av England.

Filmen fikk to Oscar-nominasjoner.

"Mary Queen of Scots" er tilgjengelig for leie på ITunes, SF Når som helst, Viaplay,Blockbuster og Google Play.

6) The Other Boleyn Girl

Natalie Portman og Scarlett Johansson spiller Anne Boleyn og Mary Boleyn i dramaet "The Other Boleyn Girl". Filmen forteller historien om den fartsfylte kjærlighetstriangelen mellom de to søstrene og den franske kong Henrik VIII.

Filmen fikk mye kritikk for å forvrenge virkelige hendelser, men hvis du setter pris på gode følelser og flotte kostymer, bør du ikke unngå å se "The Other Boleyn Girl".

"The Other Boleyn Girl" er tilgjengelig for strømming på Filmstriben og Viaplay.

7) The Queen

Når prinsesse Diana tragisk mister livet i en bilulykke i 1997, er det en øredøvende stillhet for den britiske kongefamilien.

Først når den nyutnevnte statsministeren Tony Blair utnevner Diana til «folkets prinsesse» må dronning Elizabeth II stå frem.

Hele Mirren vant en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin skildring av dronningen av England.

«The Queen» kan streames på Filmstriben og Viaplay

8) The Young Victoria

I 1837 blir den 18 år gamle prinsesse Victoria utnevnt til dronning av England, og mens hun lever ut en intens romanse i ekteskapet med prins Albert, er det også store maktspill som foregår om dronningens fremtid bak ryggen hennes.

«The Young Victoria» spiller Emily Blunt («The Devil Wears Prada») og Rupert Friend og vant en Oscar for sine imponerende kostymer.

"The Young Victoria" er tilgjengelig for strømming på Filmstriben, HBO Maxog Viaplay.