Michel Dupont fra Auvergne i Frankrike ble målløs da han så ned i bekken på eiendommen sin. Det glimret for mye til å bare være sollys.
Under vannoverflaten lå det en enorm gullskatt, og ekspertene mener at det kan være hele 150 tonn gull der – verdt svimlende 4 milliarder euro, eller 46,2 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.
En skatt som ville gjort Dupont og alle rundt ham økonomisk uavhengige, men nå viser det seg at eventyret ikke får en lykkelig slutt, da han ikke får beholde funnet sitt.
Staten eier alt under bakken
Til tross for at han eier marken hvor bekken renner, viser det seg at det er den franske staten som eier alt som finnes under bakken. Dette sier loven, skriver nettstedet noticiastrabajo som også siteres av det danske nettstedet Det Offentlige.
Dupont hadde knapt fortalt naboene om sitt enorme funn før myndighetene banket på døren hans og informerte om at all utvinning var forbudt inntil miljøstudier var gjennomført.
Gullfunnet har delt befolkningen i to leirer – de som støtter utvinning og de som er imot.
Gull kan skape nye jobber
Noen ser på guldet som en mulighet til å løfte regionen og skape nye arbeidsplasser og velstand, spesielt i en tid da Frankrike raskt eldes og unge mennesker trekker fra landsbygda.
Auvergne er en historisk region i det sentrale Frankrike, kjent for sitt vakre landskap og pittoreske landsbyer.
De som er imot utvinning, ønsker å bevare naturen intakt og har sett hvordan gruvedrift kan ødelegge miljøet på andre steder.
"Vi elsker landskapet vårt som det er. Forhåpentligvis ødelegger ikke guldet alt," sier en lokal innbygger.
Skeptiske innbyggere
Nyere, innovative gruvedriftsteknikker kan imidlertid minimere miljøpåvirkningen, ifølge noen eksperter.
Metoder som bakteriell utvinning og vannresirkulering, som allerede er testet i land som Canada, kan begrense gruvedriftens effekt på lokalmiljøet.
Til tross for dette forblir innbyggerne skeptiske og mener at selv en "ren" gruve vil forstyrre den fine balansen i området.
En uavklart situasjon
Ingen beslutninger er tatt i saken, men Michel Duponts enkle liv som gårdbruker er forbi. I dag er han midt i en nasjonal debatt, hvor gården hans har blitt et mediesirkus, med journalister, advokater og forskere som hele tiden er til stede.
Da Dupont oppdaget guldet i bekken, kunne han aldri forutse at det skulle utvikle seg til en konflikt om eiendomsrett, miljøansvar og de menneskelige kostnadene slike oppdagelser medfører.