Tenk deg en mørk, mystisk hule midt i Hellas – stille, tidløs og uberørt i tusenvis av år. Der inne, skjult bak støv og stein, lå svaret på en av historiens største overraskelser.
Ifølge Union Rayo har forskere oppdaget noe helt utrolig i en hule i Hellas: en menneskebygget steinmur som er hele 23 000 år gammel!
Funnet ble gjort i Theopetra-hulen i Thessalia-regionen, og avslører at mennesker begynte å bygge strukturer mye tidligere enn historiebøkene har lært oss.
En mur eldre enn alt vi kjenner
Steinmuren ble laget hele 16 000 år før pyramidene i Egypt reiste seg.
Den ble antakelig bygd for å beskytte inngangen til hulen mot kulde og isvind under istiden.
Ved hjelp av en metode kalt optisk stimulert luminescens kunne forskerne fastslå alderen på støv og sand rundt muren – og datoen som kom frem, sjokkerte alle.
Men muren er ikke det eneste spennende i hulen. Arkeologene har også funnet rester etter bål, steinredskaper og til og med barnefotspor – noe som viser at hulen var bebodd i over 13 000 år!
Hva skjedde etterpå?
Etter steinmuren gikk det tusenvis av år før mennesker bygde noe igjen.
Først rundt 7400 f.Kr. oppsto Çatalhöyük i Tyrkia, en av de tidligste organiserte bosettingene. Og det var ikke før mange tusen år senere at monumenter som Stonehenge dukket opp i Europa.
Oppdagelsen av muren i Theopetra har snudd opp ned på hva forskere trodde om tidlige menneskers evner. De var ikke bare jegere og samlere – de bygde, planla og tilpasset seg på imponerende vis.
En hule som skriver om historien
Theopetra-hulen er i dag stengt for publikum for å bevare de unike sporene etter vår tidlige sivilisasjon.
Men det forskerne har funnet her, forteller en historie som sprenger alle grenser for hva vi trodde vi visste: At mennesker for over 20 000 år siden allerede kunne bygge og beskytte seg – og legge grunnlaget for alt som kom etter.