Historien hennes sjokkerte en hel verden – og skjebnen til Natascha Kampusch vekker fortsatt stor interesse.
I en artikkel publisert av Dagbladet, fortelles historien om jenta som ble kidnappet som tiåring og holdt fanget i åtte år, før hun klarte å rømme. Snart har det gått 20 år siden den dramatiske flukten.
Men hva gjør hun egentlig nå?
Forsvinningen som sjokkerte Østerrike
Den 2. mars 1998 forsvant Natascha Kampusch på vei til skolen i Wien.
Hun var bare ti år gammel. Et vitne så henne bli dratt inn i en hvit varebil, men til tross for stor leteaksjon, fant ingen henne.
Plutselig tilbake – åtte år senere
Så, 23. august 2006, åtte år etter at hun forsvant, dukket en forvirret ung kvinne opp i Strasshof, en forstad til Wien.
Hun ba flere forbipasserende om hjelp, men de ignorerte henne. En 71 år gammel nabo tok henne på alvor og ringte politiet. Kvinnen ble identifisert ved hjelp av DNA og et karakteristisk arr.
Det var faktisk Natascha – nå 18 år gammel og tydelig preget av det hun hadde vært gjennom.
Livet i kjelleren
I alle disse årene hadde hun vært sperret inne i et lite rom under garasjen til ingeniøren Wolfgang Priklopil.
Rommet var knøttlite – bare fem kvadratmeter – og utstyrt med seng, TV og en liten pult.
Han kontrollerte henne gjennom høyttalere og tvang henne til å kalle ham «mester». Etter hvert fikk hun komme litt ut, men bare under streng kontroll.
Hun har delt rystende og brutale detaljer om livet i fangenskap – hvordan Priklopil nektet henne mat, utsatte henne for seksuelle overgrep og slo henne.
Flukten kom da hun en dag støvsugde bilen hans. Han var opptatt i telefon, og hun så sitt snitt til å stikke av.
Media og presset som fulgte
Da Priklopil fikk vite at politiet lette etter han, gikk det få timer innen han tok sitt eget liv. Han ble derfor aldri dømt for det han hadde gjort.
Etter flukten ble hun kastet inn i rampelyset. Media ville ha historien hennes, og mange mente mye om hvordan hun burde oppføre seg eller føle.
Kampusch fortalte at Priklopil beundret Hitler, og at han ønsket at hun skulle føle seg som et offer – akkurat som under nazitiden.
Hun kjøpte huset hun ble holdt fanget i
Kampusch fikk mye oppmerksomhet da hun sa hun faktisk sørget over Priklopils død.
Folk spekulerte i om hun hadde fått Stockholm-syndrom, men hun har forklart at han var det eneste mennesket hun hadde kontakt med i alle de årene.
I 2007 ble det kjent at hun hadde kjøpt huset der hun ble holdt fanget. Hun ville ikke at det skulle bli en slags turistattraksjon, men hun har heller aldri bodd der selv.
Hvordan hun har det i dag
Livet etterpå har vært alt annet enn enkelt.
Kampusch har vært åpen om at hun sliter med posttraumatisk stresslidelse (PTSD), og at hun fortsatt bærer med seg store sår etter det som skjedde.
Hun har skrevet bok, ledet TV-program og prøvd å finne en plass i offentligheten – men det har ikke vært lett. Hun har sagt at det ikke finnes noen fasit for hvordan man går videre etter noe sånt.
Nå er det snart 20 år siden Natascha Kampusch klarte å rømme. Historien hennes er like gripende den dag i dag – et sterkt vitnesbyrd om styrke, overlevelse og mot.