Hva kom først - kyllingen eller egget?: Her er svaret

15/06/2023 12:30

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har vært en evig gåte, men nå ser det ut til at svaret er funnet.

Det berømte spørsmålet om kyllingen og egget har endelig blitt knekt. Kyllingen kom først. Forskere tror at de tidlige forfedrene til moderne fugler og krypdyr fødte levende unger i stedet for å legge egg.

Forskere fra Bristol University fant eggleggende arter utviklet seg fra de som fødte mer som mennesker gjør.

Egg ble lagt av kyllingens dinosaurforfedre millioner av år før de første kyllingene kom. Dette er skrevet av Daily Star.

Men forskere har nå funnet ut at kyllingens forfedre kanskje ikke har lagt egg i det hele tatt, som tidligere antatt.

Forskere har lenge trodd at egglegging med harde skall var en avgjørende rolle i den evolusjonære suksessen for mer enn 300 millioner år siden til arter kjent som fostervann, inkludert pattedyr, øgler, krokodiller og fugler.

Men forskere fra Bristol og Nanjing Uni i Kina har nå funnet ut at noen eggleggende arter kan ha utviklet seg fra forfedre som fødte levende unger.

"Vi kan være ganske sikre på at mange av dinosaurene la egg med hardt skall langt tilbake i evolusjonær tid. "

[Vår forskning] endrer ikke det, men det endrer vår antakelse om at egget med hardt skall var en veldig tidlig hendelse det var nøkkelen til suksess med fostervann. [Det var] mer av et mangfold av reproduktive moduser, spesielt evnen til å beholde de unge gjennom utvidet embryoretensjon (EER),» sa Bristol Unis professor Michael Benton.

Moderne fugler, krokodiller og skilpadder legger egg når embryoet inni fortsatt er på et tidlig stadium av utviklingen. Den vokser utenfor moren og klekkes senere.

Pattedyr beholder embryoene sine internt, kjent som EER, slik at de kan utvikle seg i moren før de blir født i live.

Øgler og slanger holder også embryoene sine internt i lengre perioder. De legger vanligvis egg, men noen kan føde levende unger.