Hvem skal kjøre først? Selv de beste sjåførene får feil svar

21/04/2024 20:00

Sofie

Underholdning
Foto: Linternaute.com
Foto: Linternaute.com
Kjenner du trafikkreglene?

Rundt i Norges hektiske trafikk kan selv de mest erfarne sjåførene føle seg litt usikre på noen regler.

"Selv eksperter kan være usikre, og en god forståelse av trafikkloven er en uvurderlig alliert på veien," sier en trafikkekspert.

Forrang er et tilsynelatende enkelt konsept, men det har sine finesser som krever klarhet. Vanligvis er bilistene kjent med de grunnleggende skiltene som 'Stopp', det trekantede 'Vikeplikt'-skiltet og de hvite trekantene i veibanen som indikerer at du må vike for annen trafikk. Usikkerheten oppstår imidlertid ofte i kryss uten skilting.

I et slikt kryss gjelder høyreregelen som innebærer at etterfølgende bilister må vente på tur.

Men hva skjer når tre biler møtes i et kryss?

— Det blir fort komplisert fordi alle teknisk sett har en bil på høyre side, forklarer trafikkeksperten.

Tradisjonelt er løsningen å la bilen som kom først kjøre først.

Dette prinsippet har som mål å forhindre forvirring og sikre jevn trafikkflyt. Men virkeligheten er ofte mindre kontrollert, og bilistene havner i et spill med tålmodighet og taktikk, der alle gjetter hvem som faktisk har rett til å kjøre først.

Et konkret eksempel er vist med en blå, gul og rød bil.

Kan du se i hvilken rekkefølge bilene vil kjøre? Svaret finner du under bildet.

Foto: Linternaute.com

Dette trafikkscenarioet er mer komplisert enn mange kanskje tror og må faktisk deles ned i fire trinn.

Dette er fordi den gule bilen har forkjørsrett mot den røde bilen, den blå har forkjørsretten mot den gule, mens den blå har prioritet fremfor den røde.

Trinn 1: Den røde bilen kjører helt opp til der den skal svinge.

Trinn 2: Den gule bilen kjører.

Trinn 3: Den blå bilen kjører.

Trinn 4: Den røde bilen svinger til venstre.

- Det er avgjørende at alle parter holder seg rolige og kommuniserer tydelig gjennom bilens signaler. Dette bidrar til å unngå misforståelser og potensielle ulykker, legger eksperten til.

Han understreker viktigheten av at bilistene ikke antar at de neste i køen automatisk gir dem forkjørsrett, bare fordi de var høflige nok til å vike først. «I disse situasjonene kan det lønne seg å være ekstra forsiktig og kanskje holde igjen, selv om man teknisk sett har rett».

Dette rådet kan virke banalt, men i praksis kan det være forskjellen mellom en trygg tur og en tur til garasjen.

Kilde: Linternaute

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.