Ingen Lillejulaften uten: En norsk tradisjon slår alle andre

23/12/2024 05:04

Yvonne

UNDERHOLDNING
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mens skikken med å pynte juletreet lillejulaften har fått konkurranse fra dem som pynter til jul tidligere og tidligere i desember, er det en tradisjon som størstedelen av alle nordmenn er enige om!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Lille julaften, den 23. desember, er en dag fylt med tradisjoner for mange nordmenn.

Selv om det ikke finnes omfattende undersøkelser som dekker alles aktiviteter denne dagen, er det flere vanlige skikker som mange følger.

Noen velger å pynte juletreeet denne dagen, andre spiser risgrøt med mandel. Mange pakker inn de siste julegavene og legger siste hånd på forberedelsene til julemiddagen.

Men en ting er nesten alle nordmenn enige om: Når klokka er 21.00, skur vi på fjernsynet for å se et god, gammel klassiker.

Rundt klokken 21 lille julaften legger stort sett alle fra seg gavepapir, julepynt, grøtkjelen og strykejernet. Når "Grevinnen og hovmesteren" dukker opp på NRK under "Kvelden før kvelden"-sendingen, da blir det for mange skikkelig jul.

I år er intet unntak. NRK har sendt sketsjen, hvor kelneren blir mer og mer bedugget for hver servering, hver lille julaften siden 1980.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: NRK

"Grevinnen og hovmesteren" ble skrevet allerede på 1920-tallet, som sketsjen "Dinner for One".

Freddie Frinton spilte hovmesteren i en årrekke på teaterscenen. Til slutt ble han så lei av å betale rettighetshaverne til sketsjen, at han like gjerne kjøpte rettighetene selv. Flere kvinner spilte Miss Sophie sammen med Frinton. Skuespilleren som spiller hedersgjesten i TV-versjonen vi kjenner, er May Warden.

TV-sketsjen ble først produsert som det sveitsiske bidraget til Montreuxfestivalen i 1963, og var beregnet for et lite tysk publikum. Men den fikk raskt kultstatus over hele verden, og har nå status som verdens mest viste TV-sketsj i Guinnes World of Records.

Sendes i hele verden
I land som Norge og Sverige er sketsjen blitt en del av juletradisjonene, mens i Danmark, Tyskland, Østerrike og Sveits er den mer knyttet til overgangen til det nye året, kanskje på grunn av sitt humoristiske og festlige tema som passer godt til nyttårsfestene.

Også i land som Estland og Sør-Afrika, underholdes man av den snublende og snøvlende hovmesteren.

Her hjemme kunne tv-seerne stemme i 2001 på om de ville gå over til en nyere versjon i farger eller beholde sketsjen i svart/hvitt. Resultatet ble som du nok har forstått, å beholde den opprinnelige fageløse versjonen.

I 1992 ble det krise da sketsjen ble sendt et kvarter før normal tid, noe som førte til telefonstorm mot NRK som måtte sende den igjen etter Kveldsnytt.

Same procedure as last year
"Grevinnen og hovmesteren" sendes på NRK lille julaften omtrent klokken 21.

"Same procedure as every year".

Men hvis du ikke klarer å vente til klokka 21 eller vil se den igjen og igjen, kan du finne videoen nedenunder.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Slik har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste 17 årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever kun en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.