Kvinnene bak kjole som gikk viral: Snakker ut nesten et tiår senere

09/06/2023 19:30

Sofie

Underholdning
Foto: Tumblr
Foto: Tumblr
Husker du kjolen? Den som stort sett på egenhånd sendte hele internett til vanvidd tilbake i 2015?

Vel, i tilfelle hvis du har levd under en stein de siste åtte årene - kjolen ble en verdensomspennende internettsensasjon over natten da folk kjempet om hvilken farge den var: svart og blått eller hvitt og gull.

Og nå har kvinnene bak kjolen som forandret internettkulturen for alltid uttalt seg for første gang siden hele fenomenet.

Hele fiaskoen kan kokes ned til et bryllup for et par fra Colonsay, i Skottlands indre Hebrider. Før seremonien knipset moren til Grace, bruden, Cecilia Bleasdale, et bilde av en kjole hun tenkte å bruke til den spesielle anledningen.

Grace snakket i et intervju for første gang siden kjolen tok over internett tidligere denne uken (4. juni), og forklarte:

"I ukene før bryllupet mitt sendte mamma meg et bilde av en kjole hun hadde til hensikt å ha på. "Og jeg sa: 'Hvorfor har mamma på seg en hvit kjole i bryllupet mitt?'"

Grace viste deretter snappen til sin kommende ektemann, og han sa: "Vel, det er det ikke. Det er blått og svart." Den aller første casestudien...

Hun fortsatte: "Vi viste det til foreldrene hans og de så blått og svart. Så jeg trodde på en måte at jeg kunne bli gal." Ikke rart. Men hvordan gikk det viralt? Vel, en av parets venner, Caitlin McNeill, lastet opp meldingen til Tumblr – husk det – hvor den ble plukket opp av Cates Holderness, en journalist for Buzzfeed.

Siden da - det var absolutt ingen vei tilbake. Neste morgen husket Caitlin: "Vi våknet til rundt 1000 meldinger fra vennene våre som sa at du må se på Twitter fordi de tre første trendemnene var kjolen, blå og svart [og] hvit og gull."

På toppen av hysteriet fikk innlegget svimlende 840 000 visninger per minutt ifølge Tumblrs datadirektør, Tom Christ.

Og med tanke på at vi snakker om dagene da sosiale medier og virale sensasjoner fortsatt var i tenner – det er noen ganske imponerende tall.

Caitlin fortsatte:

"Og så, som en halvtime senere, fikk jeg en telefon fra noen som prøvde å lappe meg gjennom til The Ellen Show." Etter litt mer internasjonal buzz, endte Caitlin opp med å få en melding om at hun var blitt lagt til 'Time Magazines 30 mest innflytelsesrike personer på internett'. Nå, la oss bare oppklare det en gang for alle i tilfelle det fortsatt var litt forvirring - kjolen er "definitivt blå og svart". Så, hva får oss til å se det så annerledes? "Det er veldig komplisert," begynte Grace.

Caitlin fortsatte: "Vel, det er noe å gjøre med kjeglene i øynene dine. Det er hvordan lyset treffer kjolen." I en WIRED-artikkel fra tiden i 2015 forklarte Bevil Conway - en kunstner og Harvard-utdannet nevrovitenskapsmann som spesialiserer seg på fargepersepsjon.

"Det som skjer her er at det visuelle systemet ditt ser på denne tingen, og du prøver å avvise den kromatiske forspenning av dagslysaksen.

"Så folk rabatterer enten den blå siden, i så fall ender de opp med å se hvitt og gull, eller rabatterer gullsiden, i så fall ender de opp med blått og svart."

Så, etter alt dette, ville du forvente at paret hadde tjent noen store penger på hele situasjonen, men dette kunne ikke vært lenger unna tilfellet. Grace avslørte: "Jeg tror alle liksom antar at vi skapte det og at vi hadde alle disse fantastiske opplevelsene og at vi var berømte, men det var ikke sånn i det hele tatt."

De hadde tatt beslutningen om å "bare gjøre den ene tingen som var The Ellen Show", og etter det fortsatte de "bare på en måte med [sine] liv".

Hun la til: "Jeg mener, jeg tror det er mange ting vi ville ha gjort annerledes hvis det skjedde nå. "Vi hadde ingen veiledning eller medietrening eller noe, og det var ganske skremmende til tider."

Hun fortsatte: "Vi kunne absolutt ha melket det og gått på hver eneste ting, og i ettertid skulle jeg ønske vi gjorde litt mer."

Da hun snakket om hvem som faktisk eier rettighetene til bildet, forklarte Grace at alle rettighetene forblir hos moren hennes. Hun avslørte at moren hennes ikke har vært i stand til å tjene penger på situasjonen i det hele tatt, og da hun ble spurt om hun tjente penger på det, sa Grace "egentlig ikke" bare "nominelle beløp".

"Disse mulighetene ble i hovedsak tatt fra henne, vi er ikke rike mennesker. Det hadde vært fint å dra litt mer nytte av det," la hun til.

Og nå er spørsmålet vi alle lurer på - hvor i all verden er kjolen nå? Graces mors ekspartner er for tiden i besittelse av den. Caitlin forklarte:

"Jeg tror vi alle er forbi poenget med å tenke at å tjene mer penger ut av det er verdt mer strid." Paret har siden laget en teori om "kjolens forbannelse" etter Graces skilsmisse, morens eget forholdsbrudd, samt "noen små fall outs" underveis.

Vel, det er klart at alle våre liv har blitt forandret for alltid av det virale plagget som en gang fikk verden rett av hjulene.