Millioner så en fysikers bilde av en fjern stjerne: Du vil aldri gjette hva det faktisk er

15/08/2023 07:30

Sofie Hansen

Underholdning
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mange millioner trodde de så et bilde av en fjern stjerne, men fysikeren bak innlegget har nå avslørt at han lurte dem alle.

Den franske fysikeren og forskeren Étienne Klein jobber ved Frankrikes 'Alternative Energies and Atomic Energy Commission' og er kjent og respektert for sitt arbeid, og han deler ofte bilder av verdensrommet på sosiale medier.

Det kom derfor ikke som noen overraskelse da han for omtrent en uke siden delte et bilde av det han hevdet var den nærmeste stjernen til solen.

Ifølge ham er bildet tatt av det dyre romteleskopet «James Webb» på 10 millioner dollar (73 millioner kroner), som er et samarbeid mellom USA, Canada og Europas romfartsorganisasjon.

Flere bilder fra dette teleskopet gikk viralt på sosiale medier i juli, og Kleins bilde var intet unntak. Innlegget, der han blant annet skrev:

"Dette detaljnivået. En ny verden oppdages hver dag", fikk flere tusen retweets på kort tid, og millioner så det imponerende bildet av stjernen nærmest Solen. .. eller det var i hvert fall det alle trodde bildet representerte.

Dette er imidlertid ikke tilfelle.

Noen dager senere avslørte Klein at bildet ikke var av en stjerne i det hele tatt, og at det ikke var tatt av det berømte og dyre romteleskopet.

I stedet var det bare et bilde av en bit av den spanske pølsechorizoen, som han hadde tatt selv.

«Ifølge moderne kosmologi eksisterer ingen gjenstand som tilhører spansk charcuteri noe annet sted enn på jorden», sa han blant annet mens han ba om unnskyldning for å ha lurt folk.

«Som en idiot ble jeg lurt», skrev en av fysikerens mange følgere, akkurat som andre skrev: «Samme her» og «kilden var så troverdig...»

Ifølge det franske mediet Le Point har Klein forklart at hans intensjon med innlegget var å informere folk om falske nyheter på sosiale medier.