Napoleons hatt laget av beverpels selges for rekordsum

19/11/2023 22:00

Mikkel Sletta

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Drøyt 200 år etter Napoleon Bonapartes død er en av hattene hans solgt for ca. 20 millioner kroner i Paris.

Over tid har flere av Napoleon Bonapartes hatter blitt solgt. Og det krever vanligvis en viss økonomisk ballast for å få tak i den tidligere franske generalen, førstekonsulen og keiserens hodeplagg.

Napoleons hatter har likevel aldri blitt solgt for et større beløp enn det auksjonshuset Osenat i Paris samlet inn søndag.

Her er en hatt som tilhørte Napoleon da han var keiser solgt for 1,9 millioner euro. Det tilsvarer ca 20 millioner kroner.

Luen er svart og laget av tovet beverpels. Det er en tohjørningslue - altså en tokantet lue. Den er dekorert med Napoleons insignier i blått, rødt og hvitt - det vil si fargene på det franske flagget.

Før auksjonen ble den historiske hatten anslått til å være verdt mellom 600.000 og 800.000 euro.

Frem til søndagens auksjon var rekordprisen for en av Napoleons hatter 1,88 millioner euro. Denne handelen kom i stand i 2014.

Auksjonshuset Osenat, som har solgt begge hattene, vil ikke avsløre identiteten til kjøperen av hatten som ble solgt søndag.

Hatten var sist eid av forretningsmannen Jean-Louis Noisiez, som døde i fjor. Napoleon selv antas å ha båret hatten midt i sin regjeringstid som keiser.

Napoleon var en fransk general og senere første konsul og keiser på begynnelsen av 1800-tallet. Han levde fra 1769 til 1821 og var fransk keiser fra 1804 til 1814 og igjen i 1815.

Han steg til maktens høyder i Frankrike etter den franske revolusjonen.

Napoleon antas å ha hatt rundt 120 hatter av samme type som den som ble solgt søndag i Paris.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.