Seere rasende over filmklassikeren: Nå vurderer TV-stasjoner å fjerne den

14/09/2023 13:30

Sofie Hansen

Underholdning
Foto: YouTube
Foto: YouTube
«You're the One that I Want» har kanskje blitt sunget for siste gang, da fansen nå er rasende.

Filmklassikeren «Grease», som først så dagens lys i 1978, har alltid hatt en spesiell plass i kinohistorien og i hjertene til utallige fans.

Men i disse dager har den populære musikalen utløst kontrovers, med noen seere som hevder at filmen er rasistisk, sexistisk og homofob.

For mange er «Grease» synonymt med den tidløse kjærlighetshistorien mellom Danny, spilt av John Travolta, og Sandy, spilt av Olivia Newton-John.

Handlingen er satt til 1958 og følger en gruppe elever på videregående på deres eventyr mot kjærligheten. Men i dagens samfunn har filmen skapt bekymring og debatt.

Og nå står ulike britiske TV-stasjoner overfor et berg av sinte henvendelser fra seere som vil ha filmen fjernet – og henvendelsene er for tiden oppe til behandling i møterommene, skriver det britiske mediet BBC.

Blant klagene høres det blant annet ut som at «Grease» er rasistisk, da den stort sett kun inneholder hvite skuespillere. Mens filmen gjenspeiler datidens sosiale kontekst, mener kritikere mangelen på mangfold er problematisk.

I tillegg mener noen seere at filmens beskrivelse av kjønnsroller på 1950-tallet er hinsides kritikk. Noen hevder at den fremstiller menn som sterke og kvinner som svake og underdanige.

I tillegg inneholder filmen kontroversielle scener der en av Dannys venner krenker privatlivet til jenter, noe kritikere finner perverst.

Rizzos ydmykelse for å ha ubeskyttet sex har også blitt kritisert som stigmatiserende.

En hel tredjedel av seerne har anklaget filmen for homofobi, da den inneholder en scene der det sies at to personer av samme kjønn ikke skal danse sammen under en dansekonkurranse.

I tillegg har noen tolket en replikk fra Danny som en implisitt hentydning til voldtekt. Til forsvar for filmen hevder noen at den først og fremst bør sees på som underholdning og forstås i konteksten den ble skapt i.

Da «Grease» ble spilt inn i 1978 var samfunnet og normene annerledes enn i dag – spesielt med tanke på at filmen tar plass i USA på 50-tallet.