Test: Her er årets beste akevitt

14/12/2022 11:51

Sofie

Underholdning
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Se de tre beste i test for årets juleakevitt.

Hellstrøm vinner igjen, men får tett følge av Gullmunn og Gilde Juleaqavit. Kvaliteten blir bedre og norsk akevittkultur er inne i en positiv utviklings- og utvalgsbølge. Årets vinner er igjen Eyvind Hellstrøms juleakevitt. Den har en balansert, elegant munnfølelse og en kompleks, nyansert julekrydderduft. Den norske matmessias Eyvind Hellstrøm vet hva han driver med.

I 2021 kantet Hellstrøms juleakvavitt Meir Jul, men i år ble Gullmunn Aquavit, laget av destillatør Marthe Bøhn, nummer to. Gullmunns juleakevitt for 2022 er den beste hun har gjort til nå. Kun 4000 vil bli produsert, så bestill tidlig.

Årets kamp om tredjeplassen sto mellom 2022-utgaven av Meir Jul, Arvesølvet Juleakevitt og Gilde Juleaqavit. Alle seriøse og deilige aquabytes med egen karakter og høy kvalitet. Gilde Juleaqavit ble nummer tre. Denne akevitten har alltid prestert bra i smaksprøver, men i år føles smaken av fat og spisskummen mer enhetlig.

Felles for de resterende tre vinnerne av 2022 er at de har gode matvaner. Den har sin egen umiskjennelige aromaprofil, balansert smak, og selv om det ikke er et nisjeprodukt for noen, er det en allrounder når det gjelder smak og aroma.

Ordet tradisjon er et begrep som først og fremst assosieres med akevitt. Dette vises også i Vinmonopolet-figurene. Akevittsalget toppet seg i ukene frem mot jul. Nordmenn har kjøpt tonnevis med akevitter på Nordpolen i 2021. Fjorårets salg på 1,9 millioner liter var fordelt på 3 millioner flasker i ulike pakningsstørrelser.

Tallene viser også at markedsleder Anora har et solid grep om det norske markedet. Nordmenn omfavner fortsatt tradisjon, men vi ser et skifte mot nye merker og stiler. Den langsiktige trenden er at mindre, håndverksmessige akevittprodusenter tar en større andel av markedet på bekostning av tradisjonelle merkevarer.