I århundrer har tyskerne kranglet om hvem som oppfant bratwursten – nå er det kommet nye bevis
Akkurat nå leser andre
En 750 år gammel tekst kan velte tronen til verdens eldste bratwurst-restaurant. Men ikke alle er like imponert over «beviset».
I flere hundre år har delstatene Bayern og Thüringen kjempet om æren for å ha oppfunnet bratwursten – Tysklands ikoniske grillpølse laget av svin, okse og/eller kalv. Lengden kan variere fra syv til tretti centimeter, kryddermiksen er ulik fra sted til sted, og stoltheten over oppskriften er enorm.
Nye bevis flytter pølsens opprinnelse
Byen Regensburg i Bayern hatt «verdens eldste bratwurst-restaurant» siden man kunne dokumentere pølseproduksjon på Wurstkuchl helt tilbake til 1378.
Men nå har Thüringens hovedstad Erfurt funnet et dokument som kan flytte pølsens fødested – hele 109 år tidligere, skriver danske DR som omtaler pølsekrigen.
Det skriver den tyske ambassaden i London på Facebook .
Les også
Artikkelen fortsetter under Facebook-innlegget
En pølse uten navn
Forskere har funnet en tekst fra 1269 som beskriver leie av en bygning for å steke kjøtt på en spesiell panne, kalt «brathütte» og «bräter». Men her er problemet: Ordet «bratwurst» nevnes ikke én eneste gang.
«Jeg synes det er dristig å konkludere at det var bratwurst som ble stekt der», sier Thomas Mäuer, direktør ved Tysklands bratwurstmuseum i Thüringen, til lokalmediet BR24.
Den eldste sikre nedtegnelsen der «bratwurst» faktisk nevnes, er fra 1404 – og den kommer også fra Thüringen. Da står det sort på hvitt: «1 Groschen für Bratwurstdärme» – én mynt for bratwursttarm.
Verdens eldste – eller nest eldste – spiller ingen rolle
EU har valgt å ikke kåre én vinner, men har gitt både Thüringer- og Nürnberg-bratwursten beskyttet geografisk status (PGI). Utenfor områdene får man ikke markedsføre pølsene som «tradisjonelle».
Les også
Hos Wurstkuchl i Regensburg tar man det hele med ro.
«Det gjør oss ikke noe. Vi er ikke så glade i den tittelen uansett», sier innehaver Alexandra Meier til Spiegel.
Ikke bare bratwurst som skaper matstrid
Dette er langt fra Tysklands eneste kamp om matopphav.
I fjor protesterte tyske myndigheter mot Tyrkias forsøk på å få EU-godkjent döner-kebaben som «garantert tradisjonell spesialitet».
Tyrkerne hevder retten har røtter tilbake til 1800-tallet, mens tyskerne peker på at gjestearbeidere tok med seg kebaben til Vest-Berlin på 1970-tallet.