14 år gamle Calum blir kjørt til skolen: Gåturen kan koste ham livet

07/04/2022 11:34

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En tenåring fra Essex, England, sies å bo på et uheldig sted.

Essex har omtrent det samme klimaet som vi har her i norge, og det er derfor et uvanlig og et upraktisk sted å bo når du som 14 år gamle Calum Courtney lider av kald urtikaria, noe som betyr at han er allergisk mot kulde.

Selv om det høres rart ut, slår Calums hud ifølge Ladbible ut hvis temperaturen er under 24 grader, og det er derfor sjelden at han kan være ute i lange perioder.

Ifølge sundhed.dk er kald urtikaria en form for elveblest som "utløses av lav temperatur, vanligvis kaldt vann eller luft."

I Calums tilfelle betyr dette blant annet at han sjelden kan være ute i mer enn 15 minutter av gangen, og at han derfor potensielt kan dø av å gå på skolen.

Lidelsen er så ille at Calums familie hele tiden har varmen ved full eksplosjon i hjemmet, og tenåringen kan ha et utbrudd hvis han for eksempel har en arm eller et ben som stikker ut fra dynen når han sover.

I tillegg til de åpenbare utfordringene i hverdagen, fører lidelsen også til at Calum ikke kan delta i aktiviteter som involverer vann, og han har også måttet gi opp fotball på grunn av uorden.

Tenåringens mor Tupney Courtney har sagt at lidelsen påvirker "alt" i Calums liv, og forklarer at han "må gå inn igjen" hvis det er for kaldt ute.

Han har også problemer med å "alltid være varm fordi [foreldrene] må vikle huden."

" Han får utbryte på alle deler av kroppen som er kald. Til å begynne med er det den delen av kroppen som ikke er dekket av klær som ansikt og hender. Hvis han er ute lenge nok, er det overalt. Selv med tre lag med klær," forklarte Tupney.

Hun har videre forklart at det først fremstår som «små røde prikker», hvoretter de «blir større og samler».

Hvis det er veldig ille, har Calum beskrevet at det føles som om huden hans "brenner".

" Jeg tror det er den tidlige fasen av anafylaktisk sjokk. Du må virkelig varme ham opp og prøve å gjøre ham varm fra innsiden med varme drikker. [...]."

Tupney har forklart at et anafylaktisk sjokk potensielt kan være dødelig siden Calum ikke har en epipen, og det er derfor hun kjører ham til skolen hver dag.

På skolen må han dessuten være helt innpakket i klær, siden selv et kaldt bord "får ham til å slå ut."

Bilder av Colum og hans lidelse kan sees ved å klikke her

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.