70-årig mann kjemper for livet: Da legene plutselig ser pasientens tatovering, lar de ham dø

02/12/2017 12:15

Anniken Hauge

Utland
Mannen tatovering avgjorde legenes valg av behandling.

Da en 70-årig bevisstløs mann ble brakt til sykehuset med pustevansker, måtte legene ty til en etisk konsultasjon, før de kunne bestemme seg for om mannen skulle leve eller dø. 

Legene på Jackson Memorial Hospital i Miama, USA, sto i et foruroligende etisk dilemma, da de mottok en pasient med en helt spesiell tatovering.

Mannen kom på sykehuset på grunn av pustevansker og en høy alkoholpromille i blodet. Han ikke noe identifikasjon på seg, men derimot en stor tatovering over hele brystet.

På mannens bryst sto det: ‘Do not resuscitate’ - altså ‘ikke gjenoppliv’:

Foto: University of Miami

- Denne pasientens ønske om å ikke blie gjenopplivet skapte mer forvirring enn klarhet, uttalte legene i en felles erklæring.

Først hadde legene egentlig bestemt seg for å ikke følge tatoveringens anmodning, for å unngå å velge en utvei som det ikke kunne gjøres om på.

Allikevel ombestemte legene seg da budskapet på mannens bryst ikke kunne misforstås - han ønsket tydeligvis ikke å bli gjenopplivet. Ordet ‘ikke’ var dessuten understreket.

Legene ba derfor om en rask etisk konsultasjon. Imens pasienten fikk basal behandling, diskuterte legene hvorvidt mannen skulle leve eller dø - altså om de s lægerne, hvorvidt manden skulle leve eller dø - altså om de skulle følge hans ønske.

De etiske retningslinjene gjorde at det var rimelig å konkludere at tatoveringen uttrykket et genuint ønske.

Legene fulgte derfor mannens siste ønske. Han døde senere samme natt.

Heldigvis for legene bekreftet den 70-årige mannens helsejournal senere at tatoveringen stemte overens med mannens offisielle ønske.

Les også: Ensom enkemann hang opp lapp i lokal matbutikk: Så skjedde det mest fantastiske

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.