Advarer: Situasjonen ved Europas største atomkraftverk blir farligere for hver dag

04/08/2022 07:24

Emma Sletta

Utland
Atomkraftverket ved Zaporizjzja / Foto: Shutterstock
Atomkraftverket ved Zaporizjzja / Foto: Shutterstock
Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået advarer mot situasjonen ved kraftverket sørøst i Ukraina.

I Ukraina har russland, i tillegg til byer, også beleiret flere atomkraftverk. En av disse er kraftverket Zaporizhzhya, som ligger i den ukrainske provinsen med samme navn.

Zaporizhzhya har vært under kontroll av russiske styrker siden mars. Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, snakket om den skjøre situasjonen på en pressekonferanse sent tirsdag kveld, skriver nyhetsbyrået AFP, ifølge DR.

Og han er veldig bekymret for mangelen på sikkerhet som den russiske kontrollen har brakt.

"Alle sikkerhetsprinsipper har blitt brutt på en eller annen måte. Og vi kan ikke la det fortsette."

Ifølge Grossi blir situasjonen ved atomkraftverket farligere om dagen, og det er et presserende behov for at atomkraftverket blir inspisert av atombyrået.

Men det er vanskelig å få til. I en slik situasjon må Ukraina gi tillatelse til at atombyrået kan inspiseres, og deretter må FN også gi grønt lys til det.

Ukraina har så langt nektet å gjøre det, og hevdet at de vil legitimere Russlands beleiring av området. En ting som Ukraina absolutt ikke vil være en del av.

Zaporizhzhya er Europas største atomkraftverk. Kraftverket leverer vanligvis rundt 25 prosent av all Ukrainas kraft. Kraftverket brant da russiske styrker forsøkte å beleire kraftverket i mars. Som du vet, lyktes de.