Alle foreldre som reiser til utlandet med barn uten samme etternavn bør vite dette

14/05/2017 11:45

Anniken Hauge

Utland
Du kan få problemer hvis du reiser til utlandet med et barn du ikke deler etternavn med. Slik lyder advarselen fra en britisk advokat.

Det kan gi uventede utfordringer hvis man reiser med et barn man ikke deler etternavn med. Man risikerer å bli stoppet eller avvist ved innsjekk, ved grensekontrollen, eller i verste fall mistenkt for bortførelse. 

Slik lyder advarselen fra den britiske advokaten David Connor.

Det skriver Mirror.

 

Hvis du vil være helt sikker på at du ikke støter på problemer når du er ute og reiser, så skal du i følge David Connor forsikre deg om at du har med de rette papirene når du reiser med barn. 

Hvis du er separert fra barnets andre forelder, kan det ifølge David Connor kreve en godkjennelse fra denne. Det kan også være nødvendig med papirer som beviser at du har rett til å ta med barnet utenlands. Sist men ikke minst, kan det i følge David Connor være en god idé å ta med barnets fødselsattest så du kan vise relasjonen til sønnen eller datteren din. 

Han forteller også at det ofte er fraskilte foreldre som risikerer å møte utfordringer, hvis de har tatt deres gamle etternavn tilbake igjen.

Britiske Hannah Marshall er en av de foreldrene som har opplevd problemer da hun reiste med datteren sin Lille, som hun ikke deler etternavn med. De to ble stoppet på i Standsted flyplass på vei hjem fra en ferie i Danmark. Hannah Marshall var ikke gift med Lillys far og bar ikke hans etternavn, som de hadde valgt å datteren sin. Faren Scott stod i en annen kø da familien skulle få passene sine sjekket.

- De så på både mitt og min datters pass, og spurte meg hvordan jeg kjente den lille jenta. Da jeg sa at det var min datter, spurte de hvorfor vi ikke hadde det samme etternavnet, sier Hannah Marshall til Mirror.

Scott kom bort til kontrollen og forklarte at det var hans og Hannah Marshalls felles datter:

- De fortalte oss at partneren min skulle ha tatt henne med gjennom passkontrollen, fordi jeg måtte bevise at hun var min datter. De sjekket partneren min sitt pass for å forsikre seg om at hun hadde det samme etternavnet og så lot de oss komme gjennom, sier Hannah Marshall til Mirror.