Amnesty International: EU-land utsetter migranter for tortur

27/06/2022 10:01

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et land som både er medlem av FN, EU og NATO, anklages av Amnesty International for å stå bak vilkårlige tilbakeholdelser og tortur av migranter.

I 2015 opplevde Europa en av de største flyktningstrømmene i nyere tid. 

Minst 1,2 millioner flyktninger kom til Europa i løpet av året (hovedsakelig Hellas og Italia), noe som satte søreuropeiske land under ekstremt press.

Flere EU-land så store flokker med flyktninger vandre på motorveiene, og satte et sterkt fokus på flyktninger og andre migranter og EUs yttergrenser.

Siden da har strømmen av flyktninger, spesielt fra Syria, roet seg, men 24. februar i år invaderte Russland nabolandet Ukraina og skapte dermed en ny flyktningstrøm.

På bare noen få dager flyktet hundretusener av ukrainere spesielt over grensen til Polen, og i skrivende stund har mer enn fire millioner ukrainske flyktninger krysset grensen til EU, ifølge FN.

Derfor er det viktigere enn noen gang at EU klarer å håndtere det enorme antallet mennesker som kommer hit på jakt etter frihet og sikkerhet, men dessverre viser en Amnesty International-rapport at ikke alle migranter og flyktninger ser ut til å være like godt mottatt.

Ifølge TV 2 anklager rapporten EU-landet Litauen, som også er medlem av både FN og NATO, for å utføre vilkårlige tilbakeholdelser og tortur av migranter. 

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen er dette tusenvis av migranter som blir arrestert av myndighetene og utsatt for tortur uten grunn.

Rapporten hevder at utvelgelsen er vilkårlig og at de arresterte migrantene blir innkvartert i militærlignende forhold i forfalskede containere.

Litauen har vært medlem av EU siden 2004 og er også medlem av en rekke andre vestlige fagforeninger og samarbeid.

Rapporten anklager landet for forbrytelser mot migranter, men den nevner ikke om noen av de involverte er flyktninger fra Ukraina eller Russland, selv om dette er sannsynlig, ettersom landet grenser til både Polen, Hviterussland og den russiske enklaven Kaliningrad.