Beryktet narkobaron dømt for flere drap klager over fengsel: "Jeg føler meg alene"

31/05/2022 09:29

Emma Sletta

Utland
El Chapo i januar 2017 / Foto: Wikipedia
El Chapo i januar 2017 / Foto: Wikipedia
En av verdens mest beryktede og innflytelsesrike narkobaroner tror ikke han blir behandlet ordentlig i høysikkerhetsfengselet der han soner sin straff.

Joaquín Guzmán er verdenskjent under navnet 'El Chapo' (ed. The Little Guy) og regnes som en av historiens mest beryktede og innflytelsesrike narkobaroner.

Den meksikanske narkobaronen var lederen av Sinaloa-kartellet, men ble arrestert i Guatemala i 1993, hvoretter han ble utlevert til sitt hjemland Mexico, hvor han ble dømt til 20 års fengsel for blant annet drap og narkotikahandel.

El Chapo i januar 2017 / Foto: Wikipedia

Det var imidlertid bare åtte år før han klarte å bestikke en vakt i 2001 og flykte fra et toppsikkerhetsfengsel i Mexico og var igjen på frifot til han ble arrestert av meksikansk politi i 2014.

Denne gangen tok det ham bare ett år før han klarte å rømme gjennom en tunnel, men allerede i 2016 ble han igjen arrestert av meksikansk politi og utlevert til USA, hvor han i 2019 ble dømt til livstid i fengsel for en rekke alvorlige forbrytelser; inkludert narkotikasmugling, organisert kriminalitet, hvitvasking av penger, ulovlig våpenbesittelse og en rekke drap begått i USA.

Den eneste grunnen til at han ikke ble dømt til døden var sannsynligvis at det var et krav fra Mexicos side om han skulle utleveres til USA.

Siden 2019 har han vært i USAs sikreste fengsel, ADX Florence fengsel i Colorado, men han er tilsynelatende ikke fornøyd med det.

Ifølge Unilad har han skrevet et syvsiders klagebrev på engelsk, der han blant annet påpeker at han blir behandlet ‘urettferdig’.

Den 65 år gamle narkobaronen skrev i brevet: "På grunn av behandlingen i ADMAX [ed. fengsel], lider jeg nå av hodepine, hukommelsestap, muskelkramper, stress og depresjon. Behandlingen jeg får er ond og urettferdig, og det får meg til å lide av psykiske og helsemessige problemer."

I brevet bønnfaller han rettssystemet om å ‘iverksette tiltak’, i den tro at han blir holdt fanget under onde forhold.

Blant annet har han påpekt at han nesten aldri får forlate cellen sin, som er litt mer enn to meter bred og omtrent fire meter lang og bare har ett lite vindu der han får mat.

I tillegg hevder han at han ‘overhodet ikke har noen verbal kontakt eller kommunikasjon med andre fanger’, og at han bare har ‘menneskelig kontakt’ når ‘vaktene tar av og på meg lenkene mine’.

I brevet klager han også over at han siden hans ‘ankomst til USA’ ikke har fått lov til å snakke med sin kone, Emma Coronel, når hun er fengslet i Texas, hvor hun soner en treårig dom for å ha bidratt til narkotikasmugling.

– Jeg har lidd mye av å være isolert. Blodtrykket mitt har gått opp, noe som har ført til hodepine og angst. Noen ganger glemmer jeg ting, skrev han også i brevet, der han også hevder at vaktene sulter ham.

"De serverer bare litt mat, og jeg er ofte sulten", skrev han.

"Selv om jeg ikke deler en celle og jeg er i cellen 24 timer i døgnet, kommer fengselsvakten inn i cellen min flere ganger i uken for å gjøre rutinekontroller, gå videre og berøre alle tingene mine", står det i brevet.