CIA-direktør: Dersom Russland utplasserer atomvåpen i Ukraina blir det konsekvenser

15/11/2022 14:17

Sofie

Utland
Foto: Shutterstock
CIA-sjefen advarte sin russiske motpart om utplassering av atomvåpen.

CIA-direktør Bill Burns møtte mandag sin russiske kollega i Ankara i Tyrkia for å advare om konsekvensene dersom Russland skulle utplassere atomvåpen i Ukraina. 

Det opplyste en anonym tjenestemann i Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd. Det skriver VG.

Tjenestemannen sa samtidig at Burns og Sergej Narysjkin, den mektige sjefen for den russiske utenlandsetterretningen, ikke skulle diskutere en mulig løsning på Ukraina-krigen.

Det var også forventet at Burns skulle ta opp sakene til Brittney Griner og Paul Whelan. De to amerikanerne sitter fengslet i Russland. Biden-administrasjonen har i lengre tid presset på for å få de to løslatt i en fangeutveksling.

En amerikansk tjenestemann sa at ukrainske myndigheter ble varslet før Burns tur til Tyrkia. Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at han verken kunne bekrefte eller avkrefte rapporter om amerikansk-russiske samtaler i Tyrkia. 

Biden kunngjorde forrige måned at trusselen om bruk av atomvåpen er på sitt høyeste nivå siden Cubakrisen i 1962.

Amerikanske tjenestemenn har i flere måneder advart om at Russland kan komme til å bruke masseødeleggelsesvåpen i Ukraina, men Biden-administrasjonen har gjentatte ganger sagt at ingenting tyder på at det vil skje.

Tjenestemannen understreket mandag at det ikke hadde skjedd noen endring i vurderingen av amerikansk etterretning. Han nektet også å gi detaljer om når beslutningen ble tatt om å sende Burns til Ankara. 

Russland bekreftet møtet på forhånd, og sa at møtet ble initiert av USA, melder The New York Times

Møtet mellom Burns og Naryshkin markerte møtet på høyeste nivå mellom amerikanske og russiske tjenestemenn siden Russland invaderte Ukraina i februar.