Derfor har Kinas president skylden for at den nye koronavarianten blir kalt "Omikron"

06/12/2021 08:10

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Få kan ha tenkt på hvor de forskjellige koronavariantene får navnene sine fra - svaret er det greske alfabetet. Omikron-varianten er imidlertid veldig spesiell, da den virkelig burde ha blitt kalt "Nå".

Med navnet "Omikron" er varianten veldig spesiell, i hvert fall når du snakker navngivning, fordi dette er første gang at WHO som har hoppet over bokstaver i det greske alfabetet når de har måttet nevne koronavarianter.

Den nye varianten kalles faktisk B.1.1.529 , men WHO har valgt å navngi alle koronavarianter etter bokstavene i det greske alfabetet - og det er flere grunner til dette.

Først av alt er det lettere for allmennheten å forholde seg til navnene på de greske bokstavene, i stedet for mange tall og bokstaver som ikke gir noen umiddelbar mening.

Ifølge Ingeniøren er imidlertid en av hovedårsakene til den valgte navngivningsmetoden at hvem som ikke ønsker å pålegge en koronavariant på noe land bare fordi de oppdaget det først.

Variantene har dermed fått navn for å hindre pressen, for eksempel fra å kalle deltavarianten "India-varianten" eller omikronvarianten for "Sør-Afrika-varianten" oppkalt etter landene der varianten først ble oppdaget.

WHO fryktet at å få varianten oppkalt etter dem ville redusere sannsynligheten for at land finner nye varianter.

Imidlertid hadde mange trodd at den nyeste varianten ville bli kalt Nu-varianten (på norsk 'Ny') fordi den siste navngitte varianten ble kalt Mu. For første gang har den imidlertid valgt å hoppe over bokstaver og har fullstendig droppet navngivningen etter den 13. bokstaven Nu og den 14. bokstaven Xi.

Nu har det blitt hoppet over fordi det uttales litt som det engelske ordet nytt (ed. nu), som var bekymret ville skape forvirring.

Xi har imidlertid blitt hoppet over av en helt annen grunn. Faktisk har det blitt valgt å ikke brukes fordi det staves på samme måte som fornavnet til Kinas nåværende president Xi Jinping. 

For tiden er det derfor bare seks bokstaver igjen i det greske alfabetet. Men skulle det skje at man må nevne flere varianter enn seks, sier WHO at du sannsynligvis vil begynne å bruke de latinske navnene for dyrekretsen tegn.

Så i fremtiden kan vi ha en variant oppkalt etter Væren, Kreft eller et helt tredje dyrekretsen tegn.

 

 

 

 

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.