Det ekstremt sjeldne passet er så eksklusivt at det finnes kun tre i verden

12/06/2017 16:00

Anniken Hauge

Utland
Det finnes et pass som er så sjeldent at de færreste land tillater innreise med det. Det finnes kun tre personer i hele verden som har det eksklusive røde passet.

Når man står i sikkerhetskontrollen på flyplassen og skal avsted mod sydligere strøk, så er det én ting alle nordmenn garantert har i håndbagasjen.

Det røde passet med gullskrift er nødvendig hvis man vil ut i verden, og derfor har mange måttet bestille seg nytt pass før avreise. 

Men det er langt i fra alle som har samme enkle adgang til et nasjonalt pass, og det finnes et pass som er så eksklusivt at det kun er tre mennesker som har det, skriver Independent

 

'Sovereign Military Order of Malta' eller bare 'Order of Malta' er en religiøs orden som har sitt utspring fra den katolske kirken og har hovedsete i Roma. 

Ordenen ble stiftet i år 1099 i Jerusalem og er en av verdens eldste ridderordener. I dag jobber ordenen som en godgjørende organisasjon som yter bistand og hjelp til syke, hjemløse, handikappede og andre som har behov for humanitær assistanse. 

Ordenen består av 13.500 menn og kvinner som anses som riddere og adelige kvinner, og ordenen har særstatus i FN, hvilket betyr at den har sin egen valuta, poststempler og pass, hvilket de tre øverste medlemmene har. Ikke andre. 

Det er det kun den øverste lederen, Stormesteren, og den aller øverste ledelsen som har det spesielle passet, og utover det har de 12 øverste lederne få utstedt midlertidige pass for deres femårige regjeringsperiode. 

Ordenen er blant verdens eldste ridderordener, og teller 13.500 riddere og noble kvinner. Foto: Shutterstock

Det inkluderer ordenens svar på statministeren, sosial- og helseministeren og forsvarsministeren, som anses som de øverste postene i ordenen. 

Slik ser verdens mest sjeldne pass ut. Foto: Wikimedia

Dessuten har ordenen over 25.000 ansatte, hvilket inkluderer sosialrådgivere, sykepleiere og leger. 

Men i motsetning til Norge, Danmark, Sverige og alle andre land, så er det røde og veldig sjeldne passet ikke forbundet til et land, da den religiøse ordenen ikke har noe territorie og dermed ikke noe land med grenser i gjengs forstand. 

Ordenen har offisielt hovedsete i Roma, men har et nært forhold til Malta hvor de benytter bygningen Fort Saint Angelo i byen Birgu. 

Fortet Saint Angelo er ordenens hovedkvarter på Malta, hvor medlemmer fra ordenen kan bo. Foto: Shutterstock

Ordenen har tidligere beleiret Malta, men ble kastet ut i 1798. Siden har de dog fått lov å oppholde seg på øya igjen på den maltesiske regjeringens nåde.

Ved fortet svaier det maltesiske flagget sammen med organisasjonens flagg, som minner veldig om det danske flagget  - men der er altså ingen forbindelse. 

Ordenens flagg minner veldig om det danske flagget. Foto: Shutterstock