Drept av lakris: Hans store kjærlighet kostet ham livet

14/05/2023 09:50

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er mange ting i verden som kan koste deg livet ditt - men få mennesker forventer at lakris kan koste dem livet.

En mann kollapset plutselig på en restaurant. Han hadde tidligere ikke vist noen tegn til å være uvel, men ut av det blå kollapset den 54 år gamle mannen med hjertestans.

Legene undersøkte deretter mannen for å finne ut hva som hadde forårsaket mannens plutselige død - og det viste seg at mannens store kjærlighet til lakris hadde kostet ham livet.

Det skriver BBC.

Halvannen pose om dagen

I tiden før hans plutselige død hadde mannen - som var en stor lakriselsker - konsumert opptil halvannen pose lakris daglig. Normalt hadde mannen spist mange røde lakrisbarer, som er laget av fruktfarge - men kort tid før sin død hadde han byttet til svarte lakrisbarer, som er laget av svart lakris.

Virkestoffet i lakris, kalt glyserrhizinsyre, kan blant annet føre til at blodet mister kalium - som kalles hypokalemi.

Hypokalemi gjør at det er for lite kalium i blodet, noe som i verste fall kan være livstruende, da det kan gi hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans. Derfor kan lakris i store mengder være farlig for selv friske mennesker, da det kan føre til flere ubehag forårsaket av hypokalemi.

Av samme grunn har Fødevarestyrelsen også anbefalinger om inntak av lakris.

Du bør spise maksimalt 50 gram lakris per dag. Da det kan føre til høyt blodtrykk og væskeansamling. Voksne og spesielt gravide bør ikke konsumere mer enn 50 gram lakris daglig, hvor det anbefales at barn bruker maksimalt 25 gram lakris daglig.

Hvis du spiser engelsk lakris daglig, som består av 100% ren lakris, bør du redusere inntaket til svært små mengder, faktisk ned til maksimalt 2 gram daglig. På samme måte bør du være oppmerksom på lakrisinntaket ditt hvis du også spiser mat som inneholder lakris.