EasyJet-flyet var 30 sekunder fra katastrofen: "I en situasjon som dette, tenker du ikke"

10/02/2024 13:00

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
EasyJet-flyet var 30 sekunder fra katastrofen.

I november i fjor var et EasyJet-fly EZY3291 bare 30 sekunder unna en potensiell katastrofe da det nærmet seg landing på flyplassen i Genève.

Denne nervepirrende hendelsen, som forble ukjent for de 157 passasjerene ombord på Airbus A320neo-flyet, har kommet frem i lyset gjennom en nylig undersøkelse av Swiss Transport Safety Investigation Commission (SUST).

Ifølge rapporter fra utenlandske medier, inkludert 20 Minutes og Tages-Anzeiger, ble flyet funnet å være farlig nær å krasje i Genfersjøen etter å ha falt betydelig under standard nedstigningslinje under landingen.

I stedet for å opprettholde en sikker høyde på 750 meter over vannet, fant pilotene flyet i en høyde på bare 230 meter.

Og det gikk ikke upåaktet hen i kontrolltårnet på Cointrin flyplass, som raskt tok tak i situasjonen og signaliserte en umiddelbar risiko for ulykke.

Takket være pilotenes raske reaksjon og evne til å korrigere kursen, ble en tragedie unngått og sikkerheten til alle om bord ble ivaretatt. Den eksakte årsaken til avviket fra nedstigningslinjen er i skrivende stund uklar, men en grundig undersøkelse pågår nå.

En erfaren Airbus A320-pilot, kjent med landinger i Genève, har siden kommentert hendelsen til Tages-Anzeiger, og understreket det umiddelbare behovet for handling:

– I en sånn situasjon tenker man ikke. Du trykker bare på gassen for å gjenvinne høyden så raskt som mulig.

EasyJet har uttrykt sin støtte til den pågående etterforskningen, som forventes å være ferdig innen 18 måneder. I mellomtiden har de involverte pilotene blitt midlertidig løst fra tjeneste mens etterforskningen søker å fastslå årsaken til det nesten katastrofale utfallet og forhindre lignende hendelser i fremtiden.