Embedsmann: Russland skaper bevisst en matkrise

Foto: Shutterstock.com

Russland forsøker bevisst å påvirke den nåværende forsyningskrisen negativt, sier de.

Vi lever akkurat nå i en historisk tid. Det er krig i Ukraina og inflasjonen er skyhøy. Inflasjonen har faktisk ikke vært sett større siden 80-tallet. Det skyldes mange ting. En av dem er krigen i Ukraina. Flere havner, for eksempel, har blitt blokkert av Russland.

Les også

For første gang: Russisk soldat innrømmer alt

Dette betyr at for eksempel korn - hvorav Ukraina eksporterer mye - ikke kan komme seg ut av landet. Dermed mangler importører en viktig vare.

Inflasjonen har rammet mange land, og det ser ikke ut til å stoppe med det første. Spesielt Russland – og Vladimir Putin – har blitt beskyldt for mange ting siden 24. Februar.

Dette gjelder for eksempel folkemord og krigsforbrytelser. Og nå kan enda en anklage legges til listen. En vestlig tjenestemann har ifølge Metro sagt at Russland bevisst ødelegger ting i næringsmiddelindustrien.

«Russland har forverret en allerede eksisterende dårlig situasjon og har skapt en stor trussel mot global matsikkerhet gjennom en bevisst politikk for våpenskaping av den globale matforsyningen.»

FN har anslått at 1,7 milliarder mennesker i mer enn 100 land rundt om i verden føler virkningen av den nåværende økningen i prisen på mat, energi og varer. FNs generalsekretær Antonio Guterres sa onsdag: 

«Det truer med å velte titusenvis av mennesker over kanten av matusikkerhet, etterfulgt av underernæring, massesult og hungersnød, i en krise som kan vare i årevis.»

I tillegg til blokaden av havner skal russiske styrker ha ødelagt siloer og annet utstyr i store byer, inkludert Kherson, Luhansk og Donetsk.

Les også

Russland: Hundrevis tatt med til fangeleir