Etter ny lov: 10 år gammel jente nektet abort

04/07/2022 10:05

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
USAs høyesterett gjør det nå vanskeligere for kvinner (og barn!) å få abort.

En 10 år gammel jente som ble utsatt for et overgrep, har blitt nektet abort i den amerikanske delstaten Ohio.

Den kommer etter at USAs høyesterett forbød abort flere steder i USA - og den lille jenta ble dermed tvunget til å reise til Indiana for å få prosedyren.

Den skriver flere medier – blant annet Daily Mail.

Det var en lege som spesialiserer seg på overgrep mot barn som bare dager etter Høyesteretts kjennelse oppdaget at den 10 år gamle jenta var et par uker gravid. Men fordi abort nå er forbudt i jentas hjemstat, måtte legen søke hjelp fra sine kolleger utenfor Ohio.

Med en stemme på 5-4 veltet ni dommere USAs høyesterett "Roe v. Wade" fra 1973, som ellers garanterer retten til abort i hele USA. Dette betyr at noen steder i USA er det nå ikke lenger lovlig å ta abort hvis du er lengre enn seks uker henne.

Den lille jenta var nøyaktig seks uker og tre dager gravid. Og det var dermed de tre dagene som var avgjørende – og som dermed betydde at hun måtte få prosedyren utført i en helt annen tilstand.

Bakgrunnen for USAs høyesterettsavgjørelse er at delstaten Mississippi har innført en abortlov som begrenser retten til abort.

Høyesterettsjustitiarius John Roberts sa separat i kjennelsen at han støtter Mississippis lov, men ville ikke ta skrittet med å velte den 49 år gamle saken som har satt presedens.