Etter spektakulær flukt: Mafia-sjef arrestert

06/02/2024 00:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Italiensk politi
Foto: Italiensk politi
Han rømte fra fengselet på klassisk vis ved å binde noen laken sammen og klatre over fengselsmuren.

Men etter et år på flukt har Europas mest ettersøkte kriminelle – den italienske mafiabossen Marco Raduano blitt tatt igjen.

Han ble arrestert forleden på den franske øya Korsika, akkurat da han hadde satt seg ned med en ung kvinne for en romantisk middag på en luksusrestaurant i byen Bastia, melder CBS News .

40 år gamle Marco Rauano regnes for å være en toppfigur i en av Italias nyere og mest voldelige grupper – Gargano-klanen – fra den sørøstlige delen av støvellandet.

Han var på Europols liste over de 10 farligste kriminelle etter at han skandaløst klarte å rømme fra det på papiret høysikkerhetssikre Nuoro-fengselet på Sardinia i februar i fjor. 

Mafialederen brukte det klassiske trikset med å knyte sammen laken da han på høylys dag og foran rullende overvåkingskameraer klatret over fengselsmuren, lot seg falle ned på et gress og stakk av.

Flukten tok totalt 16 sekunder og ble tilsynelatende ikke oppdaget av fengselsbetjentene.

Før rømningen sonet han ifølge Europol en 24-års dom for medlemskap i en kriminell organisasjon, narkotikasmugling, ulovlig våpenbesittelse og andre forbrytelser.

Under flukten skal han ha holdt en lav profil og brukt falske ID-papirer til både seg selv og den stjålne bilen han kjørte rundt i.

I motsetning til de tre etablerte mafiaklanene – den velstående Ndrangheta fra Calabria, Napoli-baserte Camorra eller Sicilias Cosa Nostra – er Foggia-klanen en relativt ny aktør på Italias organiserte kriminalitet.

Men det blir tatt ekstremt alvorlig av myndighetene på grunn av den svært voldelige oppførselen til medlemmene i forbindelse med for eksempel narkotikaomsetning, utpressing og ran.

I fjor i januar klarte italiensk politi også å arrestere en annen av de mest ettersøkte mafiasjefene – Matteo Messina Denaro. 

Han ble pågrepet på Sicilia etter å ha holdt seg i skjul i 30 år. Det skjedde etter at han hadde søkt legehjelp ved en klinikk i Palermo. 

I september døde han av kreft bak lås og slå. Han rakk blant annet å bli dømt til seks livstidsdommer.