EU-land stenges ned på grunn av høy koronasmitte

21/10/2021 09:26

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Koronapandemien er tilsynelatende ikke over enda.

Latvia har kunngjort en ny nedstengning som varer en måned, etter en enestående økning i antall smittede. Det skriver Guardian.

Derfor vil Latvia være det første landet i Europa som gjeninnfører vidtrekkende restriksjoner etter at en bølge av infiserte mennesker feide over kontinentet.

Det baltiske landet har en av de høyeste andelen nye smittete i forhold til resten av verdens befolkning, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Landet har ellers klart å holde viruset i sjakk i flere måneder.

«Helsevesenet vårt er i faresonen. Den eneste veien ut av denne krisen er å bli vaksinert,» sa statsminister Krišjānis Kariňš mandag kveld på et regjeringsmøte.

I tillegg sa han også at landets lave vaksinasjonsrate har skylden for den nåværende økningen i sykehusinnleggelser.

Bare 57% av de 1,9% lettere er vaksinert, godt under EU-gjennomsnittet på 74%. Regjeringen har nå innført et nattforbud som strekker seg fra 20.00 til 05.00. I tillegg har de stengt alle skoler og alle ikke-essensielle butikker.

«Jeg må beklage overfor de som allerede er vaksinert,» sa Kariňš også, og la til at bare viktige produksjons-, bygge- og kritiske jobber ville få fortsette som før.

I forrige uke testet Den latviske presidenten Egils Levits positivt for koronaviruset. Som et resultat måtte også den finske presidenten Sauli Niinistö, som hadde hatt et møte med Levits dagen før, isolere seg.

Latvia ble lenge ansett for å være en av de få suksesshistoriene i Europa når det gjelder koronavirus, da de bare har registrert totalt 3000 koronarelaterte dødsfall siden pandemien begynte.

Men nå, ifølge Guardian, sier flere kritikere at en svak og ujevn vaksinasjonsrate har ført til en økning i antall infeksjoner.

– Vi visste at enkelte grupper, særlig eldre, så vel som de med mindre velstående sosioøkonomisk bakgrunn, var skeptiske til å ta vaksinen. Men dessverre har vi ikke klart å løse dette på en effektiv måte, sier Viņķele, tidligere helseminister i Latvia, i en uttalelse.

«Nå er vi tvunget til å gå i lockdown, og de lettere som faktisk har blitt vaksinert vil føle seg frustrerte ettersom de har fulgt reglene hele tiden.»

Viņķele la til at synet på vaksinasjon i Latvia varierte geografisk, med noen deler av landet som hadde en vaksinasjonsrate på mindre enn 25%.

Daniels Pavňuts, landets nåværende helseminister, har tidligere beskyldt en vaksineskepsis blant Latvias store russisktalende befolkning for «desinformasjon» om vaksiner i russiske medier.