Far skulle passe babyen sin én kveld - halvannen time senere fikk babyens mor den verst tenkelige telefonen

21/06/2017 09:45

Anniken Hauge

Utland
Foto: Amy Rae/privat
Foto: Amy Rae/privat
Bare halvannen time etter å ha levert den lille jenta si hos barnets far, lå Amy Raes åtte måneder gamle datter i et helikopter på vei til sykehuset. Nå advarer hun alle foreldre.

Da amerikanske Cheyenne Rae Owenby ble født, gikk foreldrene hennes fra hverandre umiddelbart etter. 

Den lille jenta til vant til livet som skilsmissebarn helt fra starten av livet, og tilbrakte annenhver uke hos faren sin. 

Men på en skjebnesvanger kveld i august 2012 gikk det galt. Bare halvannen time etter moren Amy Rae hadde levert sin åtte måneder gamle datter hos barnet far, ringte telefonen. Det skriver Amy Rae på Facebook. 

Det var personale fra et ambulansehelikopter som ringte. Den lille datteren hennes var på vei til sykehuset. 

 

Jentas far hadde blitt sint og forbanna på den lille datteren sin, og hadde ristet henne hardt fordi han vil at hun skulle slutte å gråte. 

Men de voldsomme bevegelsene hadde medført at Cheyenne Rae hadde fått et kraniebrudd og flere kraftige hjerneblødninger, og legene mente at hun ikke ville overleve natten. 

Den farlige tilstanden kalles shaken baby syndrome, hvilket 1 av 10.000 barn utsettes for i Norge. Er barnet under ett år er lidelsen livsfarlig og må behandles så fort som mulig. 

Legene tvilte på at den lille jenta kom til å overleve natten. Foto: Amy Rae/privat

Moren hastet avsted til sykehuset hvor datteren påfølgende lå i en hel måned. Foto: Amy Rae/privat

Da moren ankom sykehuset var legene i full gang med å operere den lille jenta som måtte gjennomgå flere opreasjoner. Hun endte med å få fjernet halvdelen av hjernen på grunn av de kraftige blødningene. 

Men hun overlevde mot alle odds, og etter en måned på sykehuset kunne Cheyenne Rae endelig komme hjem igjen. På tross av tøffe livsvilkår lærte Cheyenne Rae seg både å skrive, snakke og leke. Hun er i dag en lukkelig fem år gammel jente, som er lam i høyre side av kroppen. 

I ettertid har moren Amy Rae laget Facebook-siden Prayers For Cheyenne, hvor hun jevnlig dokumenterer datterens liv og utfordringer som følge av den livsendrene dagen i august. Hun håper at andre foreldre blir oppmerksomme på den store faren ved å riste et lite barn.

Legene måtte fjerne halvdelen av Cheyenne Raes hjerne. Foto: Amy Rae/privat

Amy Rae mener det viktigste er å vise de positive sidene av den lille jentas ulykke. 

- Jeg vil gi håp til alle foreldre hvis barn har blitt ristet, men samtidig advare de om hvor farlig shaken baby syndrome er, sier Amy Rae til Dagens.no.

 

Hun forteller at siden på Facebook både dokumenterer de gode og mindre gode dagene, for å vise at datteren hennes aldri blir helt seg selv igjen. Samtidig vil hun vise at livet går videre. 

- Da Cheyenne Rae kom til skade var alle støttesidene kun til sørgende foreldre. Hun klarer seg fantastisk, og jeg ville vise at mirakler kan skje og at man kan få noe fint ut av en tragedie, sier hun til Dagens.no.

I dag er Cheyenne Rae en glad femåring, men er lettere handikappet og lam i høyre side av kroppen som følge av den skjebnesvangre natten. Foto: Amy Rae/privat

Selv med sin funksjonshemming, leker, ler og smiler Cheyenne som alle andre femåringer. Foto: Amy Rae/privat  

Over 220.000 Facebook-brukere følger Cheyennes liv. Foto: Amy Rae/privat

Faren sitter i dag i fengsel. Han fikk 10 år bak lås og slå for forbrytelsen sin.