Finsk president med direkte melding til Putin: Se på deg selv

Foto: Shutterstock.com

Sauli Niinistö har en klar beskjed til Putin.

Da det ble offentlig kjent at Finland vurderer å slutte seg til NATO, var ikke Russland treg med å sende trusler. Russland så det som en direkte eskalering av dagens situasjon, da NATO ifølge Russland utvider sitt territorium enda nærmere Russland.

Les også

Russisk soldat tiltalt for drab på civil, som var ubevæbnet

Men Russland trenger ikke frykte for finnene hvis de ender opp med å bli med i den vestlige forsvarsalliansen NATO.

"Å slutte seg til NATO vil ikke påvirke noen. Det er ikke en nullsumkamp," sier den 73 år gamle finske presidenten Sauli Niinistö til TV 2.

Nullsumspill beskriver en situasjon der en part vanligvis oppnår noe av at andre samtidig mister noe. Så det er en vinner og en taper. Det vil imidlertid ikke være tilfelle her, sier Sauli Niinistö.

Han møtte den britiske statsministeren Boris Johnson i Helsingfors onsdag. Under møtet undertegnet Finland og Storbritannia en avtale som gir finnene en sikkerhetsgaranti hvis de søker om å bli med i NATO.

I praksis betyr dette at du vil være garantert støtte og beskyttelse fra Storbritannia hvis du ønsker å søke NATO.

Men får du ikke beskyttelse for alle NATO-land som medlemmer? Ja, det gjør du. Du blir imidlertid ikke innlagt på en enkelt dag, da det er flere prosedyrer og denne typen ting som må gjøres først.

Skulle Russlands president Vladimir Putin svare på potensielt finsk NATO-medlemskap, har Niinistö sitt svar klart, sier han.

«Du har forårsaket dette, så ta en titt i speilet,» sa Putin.

Les også

Russisk soldat mistenkes for å ha drept sivil mann, voldtækt og trusler mot livet