Flere kilder hevder: Russland bruker ulovlige fosforbomber

14/03/2022 08:10

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge flere ukrainske kilder har Russland brukt naplam-lignende fosforbomber for å bombe ukrainske byer.

Nyhetsmediene VG melder at den ukrainske politisjefen i byen Popasna øst i Ukraina, Oleksij Biloshytskyj, har advart om at Russland har begynt å bruke bomber med hvitt fosfor inn for å bombe byene i Ukraina. 

Inaa Sovsun, medlem av det ukrainske parlamentet, skrev også følgende på Twitter:

"#Rusland brukte hvite fosforbomber i angrepet på Popasna i Luhansk-regionen. Dette brenner kjemiske våpen!"

Bomber med hvitt fosfor virker litt som napalm, da bombene er fylt med hvitt fosfor, som sprer seg høyt over målet og selvantenner ved kontakt med huden.

Stoffet fortsetter å brenne så lenge det er oksygen, og siden stoffet er fettløselig, brenner det gjennom til beinene som forårsaker voldelige sår, noe som kan spre seg og ofte forårsake en smertefull død.

Sovsun skriver også på Twitter at bruken av slike bomber er i strid med krigsreglene.

«Dette er forbudt i henhold til Genève-konvensjonen! Jeg frykter at sivile vil lide. De vil bli brent levende. [...]», skrev hun.

Hvit fosfor er et kontroversielt våpen, da det ikke er klart at det er forbudt å bruke i krig. Det skriverInformation

Mediene sier dermed at Genève-konvensjonen sier at bruk av våpen som forårsaker unødvendig lidelse må unngås, slik mange frivillige organisasjoner - inkludert Røde Kors - og regjeringer mener bomber med hvitt fosfor gjør.

Danmark har også tidligere kunngjort at de avstår fra å bruke bomber med hvitt fosfor i befolkede områder, da det er et såkalt umenneskelig våpen.

Flere ukrainske tjenestemenn og politikere roper derfor ut til EU, USA og/eller NATO om å gripe inn og opprettholde en «no fly»-sone over Ukraina for å unngå disse forferdelige angrepene.

Dette forventes imidlertid ikke å skje, da NATO gjentatte ganger har understreket at de bare vil gripe inn hvis Russland treffer et NATO-land med sine angrep.

Det vil trolig også være litt doble standarder for NATO å gripe inn på grunn av bruk av hvitt fosfor, siden forsvarsalliansen selv ifølge Information brukte nettopp hvitt fosfor i kampen mot Taliban gjennom hele 2000-tallet.

Informasjon har sett flere rapporter der både franske og amerikanske styrker bruker opptil 50 runder med fosforammunisjon for å bekjempe Taliban og deres tilhengere.

Ifølge media har hvitt fosfor for det meste blitt brukt av NATO i Øst-Afghanistan, men det har også blitt brukt i Helmand-provinsen, hvor mange danske soldater var stasjonert.