Flere politikere roper: "Gi Zelensky fredsprisen"

22/03/2022 09:04

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Selv om fristen er utløpt, blir det klaget for å gjøre et unntak.

I høst deles Nobels fredspris ut, men nominasjonsfristen var 31. Januar.  

24. februar ble Ukraina invadert av Russland, og siden den gang har det pågått daglige kamper.

Selv om fristen for lengst er passert, vil rundt 40 tidligere og nåværende politikere fra Sverige, Estland, Slovakia, Romania, Tyskland, Nederland, Belgia, New Zealand og Storbritannia gå til komiteen som er ansvarlig for tildelingen av Nobels fredspris.

Av de 40 politikerne finner du store navn som nederlandske Ayaan Hirsi Ali og belgiske Guy Verhofstadt som håper at komiteen vil gjøre et unntak i år og inkludere Ukrainas president Volodomir Zelenskiy på kandidatlisten for Nobels fredspris.

– Vi er klar over at dette brevet er et brudd på normal prosedyre, men vi mener bruddet er berettiget av den nåværende og enestående situasjonen. Det er vår demokratiske plikt å stå opp mot autoritært styre og støtte et folk som kjemper for demokrati og deres rett til selvstyre, skrev de 40 politikerne sammen.

– Sivilisasjonens finér er papirtynn, vi er dens foresatte, og vi kan aldri hvile, skriver politikerne, ifølge Ekstra Bladet.

Tidligere fredsprisvinnere inkluderer tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan, tidligere president Barack Obama, tidligere og siste statsoverhode i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov.

I tillegg vant Nelson Mandela prisen i 1993 for arbeidet med å avslutte apartheidstyret og fremme et demokratisk samfunn.

Skulle Zelenskiy ende opp med å bli nominert og til slutt få prisen, vil han bli med på en liste over fremtredende navn.