Flere russiske soldater har overgitt seg: Vil få 70.000 kroner og ukrainsk statsborgerskap

28/03/2022 10:24

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En rekke russiske soldater har overgitt seg til gjengjeld for 70.000 kroner og ukrainsk statsborgerskap.

Soldaten, bare kjent som "Misha", mistet angivelig troen på saken og ba Ukrainas regjering om å ta ham inn.

Ifølge Viktor Andrusiv, rådgiver for lederen av Ukrainas innenriksdepartement, møtte mannen militæret for å overgi seg så vel som å felte tanken sin.

Andrusiv skriver i et innlegg på Facebook at Misha ikke er den eneste soldaten som har overgitt seg til Ukraina, men at det har vært en hel serie siden krigens begynnelse i februar.

Han sa at dette var i kjølvannet av at politiet overvåket mobiltelefoner som brukes av russiske styrker og sendte målrettede meldinger som forklarer hvordan man best kan overgi seg.

"Misha ringte oss for noen dager siden. Vi videreformidlet hans informasjon til den militære etterretningstjenesten GUR.

– Det ble utpekt en møteplass. Vi overvåket nettstedet med en drone for å sikre at det ikke var et bakhold. Etter det ble han arrestert."

"Mishas besetningsmedlemmer hadde flyktet hjem og etterlatt ham. Han så ingen vits i å fortsette å kjempe."

Misha sa at de nesten hadde gått tom for matlagrer, mens ledelsen av enheten deres var kaotisk og nesten ikke-eksisterende.

– Nivået på demoraliseringen er stort. Når det gjelder Misha, har han fått ganske behagelige forhold. Han vil også motta 10 000 dollar når krigen er over, samt muligheten til å søke om statsborgerskap.

Andrusiv sier til slutt at mannen vil bli tatt hånd om til slutten av krigen.

Overgivelsen kommer også i kjølvannet av Ukrainas fangst av det som har blitt beskrevet som et av Russlands mest avanserte elektroniske systemer.

Krasukha-4 kommandomodulen er designet for å forstyrre signaler fra satellitter, raketter og droner, og for å beskytte russiske enheter mot overvåkingssystemer.