Flere terrorister dømt til døden for terrorangrep: Drepte 56 personer

22/02/2022 14:04

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
49 terrorister er til slutt dømt til en av Indias to strengeste straffer etter et terrorangrep som resulterte i at 56 mennesker døde i 2008.

I juli 2008 ble den indiske byen Ahmedabad rammet av flere planlagte angrep da flere bomber detonerte rundt i byen i shoppin-sentre, parker og på sykehus.

På den tiden tok terrororganisasjonen 'Indian Mujahideen' skylden, og nå er 49 personer dømt for angrepet - mer enn 13 år etter at de første arrestasjonene i saken ble gjort. Unilad  skriver.

77 personer er siktet for ulike lovbrudd for medvirkning til terrorangrepet, og i forrige uke ble saken avgjort i retten.

28 av de tiltalte ble funnet «ikke skyldige» på grunn av manglende bevis, 11 ble dømt til livstid i fengsel og hele 38 ble dømt til landets strengeste straff - dødsstraff. Det skriver CNN

Ifølge Unilad er det det største antallet dødsdommer i ett tilfelle i nyere hukommelse i India.

Ifølge Guardian er dødsstraffen ikke like utbredt i India lenger, og den ble sist brukt i mai 2020, da fire menn ble dømt til døden for voldtekt og drap på en 22 år gammel kvinne i Delhi i 2012. 

Imidlertid er den nå satt i drift igjen, og så mange som 38 personer er dømt til døden som følge av deres handlinger i forbindelse med terrorangrepet i 2008.

Angrepet fant sted 26. juli 2008, og involverte et stort antall bomber som hadde blitt gjemt i alt fra lunsjbokser til sykler som eksploderte på forskjellige steder rundt Ahmedabad, som har nesten åtte millioner innbyggere.

Etter at mange av ofrene ble fraktet til sykehus og flere borgere også hadde dukket opp for å donere blod, detonerte en bilbombe foran et av sykehusene i byen, noe som resulterte i ytterligere skader og dødsfall.

Terrorgruppen som tok på seg ansvaret for angrepet var relativt ukjent på den tiden, men det antas å ha sitt utspring i terrororganisasjonen «Students Islamic Movement of India», hvis tidligere leder, Safdar Nagori, var en av dem som ble dømt til døden i forrige uke, 18. februar.

Den 'indiske Mujahideen' sa i 2008 at angrepet var hevn for 2002-opprøret i den indiske staten Gujarat, der muslimer ble utsatt for voldelige angrep fordi flere hinduistiske demonstranter trodde muslimer var ansvarlige for et togkrasj som krevde livene til 60 hinduistiske muslimer.

Årsaken til ulykken ble imidlertid aldri bekreftet.

Siden da, og spesielt de siste årene, har India sett en økning i hat mot muslimer.