Forbud mot burkini: "Det er en seier"

23/06/2022 09:54

Emma Sletta

Utland
Arkivfoto.
Arkivfoto.
Det vil ikke lenger være lov å bade iført en burkini.

I Frankrike har det i flere år vært en debatt om burkini skal få bade i eller ikke. Burkini brukes vanligvis av muslimske kvinner, da det dekker all huden på kroppen.

Generelt er badetøy som dekker hele kroppen ikke lenger tillatt i svømmebassengene i den franske byen Grenoble.

Frankrikes høyeste administrative domstol, statsrådet, styrte tirsdag. For knapt en måned siden ville et flertall i Grenobles bystyre nå tillate burkinis i offentlige svømmebassenger.

Det var spesielt venstrefløyen i kommunen som lenge hadde argumentert for å tillate badedrakten med full dekning som mange muslimske kvinner foretrekker.

Denne beslutningen var imidlertid ikke like populær overalt, noe som førte til høye protester fra høyre og aktivister som anser burkiniene som et symbol på undertrykkelse av kvinner.

Saken ble derfor tatt opp i domstolene. På tirsdag uttalte statsrådet at bruken av burkini "undergraver likebehandling av brukere, og setter den offentlige tjenestens nøytralitet i fare".

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin er fornøyd med denne beslutningen.

"Dette er en seier for vår lov om 'separatisme', for sekularisme og fremfor alt for hele republikken," skrev han på Twitter.

Et av argumentene for å forby full dekning i de offentlige svømmebassengene har også vært hensynet til hygiene. For noen år siden forsøkte flere kommuner langs Frankrikes middelhavskyst å forby burkini.