Forbud mot russisk gull kan være på vei

27/06/2022 11:36

Emma Sletta

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et nytt forbud kan virkelig gjøre vondt for russerne.

Russland er for tiden under tøffe sanksjoner fra Vesten. Det er en direkte konsekvens av krigen i Ukraina. Imidlertid inneholder ønsket om å boikotte og svekke den russiske økonomien også mange dilemmaer.

For eksempel vil en direkte importstopp av olje og gass føre til at prisene eksploderer enda mer - du kan til og med se en forsyningskrise, som det er tilfelle med gass i Tyskland akkurat nå.

Et område som hittil har unngått sanksjoner er russisk gull. Det er et milliardforetak, og derfor ikke uviktig for den russiske økonomien.

Imidlertid kan det snart være over, fordi Storbritannia, USA, Canada og Japan nå vil forby import av russisk gull i et nytt forsøk på å treffe Moskvas evne til å finansiere krigen i Ukraina.

Det skjer i forbindelse med G7-toppmøtet i Tyskland, skriver TV 2. I 2021 hadde Russlands gulleksport en verdi på om lag 1100 milliarder kroner. Dette er nesten hele det danske statsbudsjettet.

Ifølge Storbritannia har betydningen av gull økt betydelig siden invasjonen. Det er fordi mange oligarker var raske til å sette pengene sine i gullbøller for å unngå vestlige sanksjoner.

Samtidig sier den tyske kansleren Olaf Scholz at diskusjoner om importforbud mot russisk gull pågår og bør holdes sammen med EU-partnere.

Et importforbud mot russisk gull kan ende opp med å bli en realitet, og det vil være en tøff spiker i kisten at den russiske økonomien til slutt blir.

Ifølge finansmediene Bloomberg har Russland gått glipp av nok en betaling på sin nasjonale gjeld til utenlandske investorer. Ifølge media anses misligholdet som statlig konkurs.