Forfatter dømmes til døden for spionasje

05/02/2024 21:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den australske regjeringen har uten hell krevd forfatterens løslatelse. Nå er han dømt til døden.

Den kinesisk-australske forfatteren og aktivisten Yang Hengjun er dømt til døden i Kina etter fem års fengsel i landet.

Dette skriver det australske mediet ABC News.

Det er imidlertid en betinget dødsdom, som kan gjøres om til livstidsdom etter to år dersom kinesiske myndigheter vurderer at Yang Hengjun har oppført seg ordentlig siden dommen.

Informasjonen er bekreftet av Australias utenriksminister Penny Wong.

Yang Hengjun, som er australsk statsborger, er kjent for å være skyldig i spionasje.

Han har en fortid i Kina. Dermed er han født og oppvokst i landet og hevder å ha vært en kinesisk diplomat. Senere flyttet han til Australia.

Her har han skrevet spionromaner på både kinesisk og engelsk under pseudonymet Wei Shi og har gjort seg bemerket som demokratiaktivist og regimekritiker i Kina.

Yang Hengjun ble arrestert under en reise til Kina i 2019 og siktet for spionasje. Han har alltid erkjent ikke straffskyld.

Den australske regjeringen har siden bedt om at Yang Henjun skal løslates. Men det har ikke lyktes.

Australske myndigheter har ikke hatt mulighet til å delta i rettssaken mot aktivisten, da den har blitt holdt for lukkede dører. Rettssaken startet i 2021.

Allerede i 2019 kritiserte den daværende australske utenriksministeren, Marise Payne, offentlig Kinas behandling av Yang Hengjun.

Ministeren mente at aktivisten ble fengslet under uakseptable forhold.

En annen australier, journalisten Chen Lai, som også har sittet fengslet i Kina, ble løslatt i oktober i fjor. Også han ble siktet for spionasje.

Ifølge ABC News forårsaket utgivelsen kortvarig optimisme blant Yang Henjuns familie og slektninger. Kanskje var det en reell sjanse for at han også ville unnslippe kinesiske myndigheters grep.

Med mandagens dom ser det håpet ut til å være slukket.