Forskere sier: Det er et godt tegn hvis tenåringen din ikke lytter

11/05/2022 08:49

Emma

Utland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vitenskapen har funnet en god forklaring på hvorfor mange tenåringer ikke lytter til foreldrene sine.

De fleste foreldre med voksne barn har opplevd at barna deres plutselig begynte å lytte mindre til det som ble sagt.

Mange tenåringer velger å følge råd fra fremmede i stedet for å lytte til sin egen mor, men det er en veldig god forklaring på dette - og det sitter i hjernen.

Det skriver Stanford Univirsety.

Ifølge en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet 'The Journal of Neuroscience', er tenåringers hjerner programmert til å ignorere sin mor. 

Med studien fant forskerne at tenåringers belønningssentre i hjernen er mindre påvirket av å høre sin egen mors stemme enn å høre en komplett fremmed stemme.

Ifølge Daniel Abrams, en av forfatterne av studien, er dette fordi tenåringshjernen er programmert til å være sosial og skape relasjoner med fremmede.

– Akkurat som et spedbarn vet at mors stemme må lyttes til, vet en tenåring at nye stemmer må lyttes til, forklarte Abrams, som også er psykiater.

Manglende evne til å lytte til det moren din sier er faktisk en god ting. Det er et tegn på at tenåringshjernen utvikler sine sosiale ferdigheter, som er utgangspunktet for å klare seg selv.

«Det er et signal som hjelper tenåringer med å samhandle med verden og skape bånd som gjør dem i stand til å fungere sosialt utenfor familiene sine», sier han. i psykiatrien uttalte Vinod Menon, som også er forfatter av studien.

Den samme forskningsgruppen har tidligere funnet ut at barn under 12 år reagerer veldig positivt på mors stemme, og nå har de slått fast at dette ikke i det hele tatt er tilfelle for barn i alderen 13 til 16,5 år.

Her var mors stemme i svært lav rekkefølge, og dette antyder at det er en markert forandring i folks hjerner rundt 13 år.

Neste gang tenåringen din ikke hører hva du sier, husk at det ikke nødvendigvis er bevisst - det er akkurat slik tenåringer er satt opp.

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.