Frivillige hjelpearbeidere skutt, voldtatt og ranet i Mexico: Skulle gi mat og bistand til jordskjelvofre

29/09/2017 12:39

Anniken Hauge

Utland
Spanske og mexikanske redningsarbeidere i går 28. september i Mexico City. Foto: Ritzau/Ulises Ruiz Basurto
Spanske og mexikanske redningsarbeidere i går 28. september i Mexico City. Foto: Ritzau/Ulises Ruiz Basurto
Frivillige hjelpere angrepet av menn med gevær da de skulle levere bistand til jordskjelvofre sør i Mexico.

I september i år har Mexico blitt rammet av flere dødelige jordskjelv, hvorav ett er det verste de har opplevd på 32 år. Så langt er det registrert 337 omkomne, hvorav 198 døde i hovedstaden Mexico City.

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte at skjelvet hadde en styrke på 7,1 på skalaen, skriver NRK. Hjelpearbeidet fortsetter dag og natt.

Dessverre har dog hjelpeapparatet møtt motstand og tøff kriminalitet de seneste dagene.

En gruppe frivillige ble tirsdag denne uken angrepet av menn med gevær, hvor én ble skutt og annen voldtatt, og flere banket opp, melder blant annet Washington Post via Associated Press. 

Byen Oaxaca ble truffet med en styrke på 8,1 den 7. september og et etterskjelv på styrke 6,1 den 23. september, skriver Washington Post.

Tirsdag morgen dro en gruppe katolske unge frivillige fra Mexico City i tre biler fylt med mat og bistandsmidler, for å hjelpe samfunn rammet av jordskjelvet i Oaxaca. 

Men plutselig dukket det opp en gruppe uidentifiserte menn med gevær, som skjøt mot bilene, voldtok en av jentene og skadet en gutt så hardt at han nesten mistet livet. I tillegg stjal de mobilene deres og verdisaker til en verdi av 2000 dollar, tilsvarende cirka 16.000 norske kroner.

Carlos Arvizú, administrator i Papa Francisco Pro Felicitas stifelse, sier at situasjonen i Mexico nå er forverret ettersom frivillige risikerer å bli drept, og anklager myndighetene for å ikke ta tak i situasjonen:

- Hvis myndighetene hadde garantert sikkerheten for de frivillige, vil ikke dette skjedd. De hjelper ikke til, de jobber ikke eller skaffer mat. Hverken presidenten eller myndighetene i statene.. men den jobben de nå må gjøre - som er å sikre trygghet til hjelpearebeidere - den gjør de praktisk talt overhodet ikke, sier Carlos Arvizú til Associated Press.

Siden det første jordskjelvet traff Mexico, har flere frivillige fra kirker i Juchitan og andre hardt rammede steder hjulpet til med bistand.  

Les også: Drama på ferie-paradis: 100.000 mennesker har flyktet

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.