Gikk ut av varm dusj: Kostet ham nesten livet

27/11/2020 11:07

Emma

Utland
De fleste kan erkjenne at det kan være ubehagelig å gå ut av en varm dusj. Men for en 34 år gammel mann kostet det ham nesten livet.

Mannen fikk en alvorlig allergisk reaksjon da han ble utsatt for de kalde temperaturene på badet. LiveScience skriver at ifølge Videnskab.dk.

Han utviklet ikke bare røde sprut over hele kroppen, men gikk også inn i allergisk sjokk. Det er en tilstand der blodtrykket faller kraftig, noe som resulterer i at det er nesten umulig å puste.

Kort tid før den allergiske reaksjonen hadde mannen flyttet fra tropisk mikronesia (en øygruppe øst for Filippinene) til den amerikanske delstaten Colorado, hvor det er kult. På samme måte hadde han begynt å utvikle allergiske reaksjoner.

Det var imidlertid først da mannen ble funnet av familien på badegulvet at han ble fraktet til sykehus. Her fant legene ut at han hadde lidd av såkalte kalde elveblest. Det er en sjelden sykdom som anslås å påvirke ca 0,05 prosent av befolkningen.

Den allergiske reaksjonen oppstår når den smittede personen utsettes for kalde temperaturer. Dette inkluderer også både kald luft og vann.

Imidlertid oppstår symptomer spesielt hvis hele kroppen er utsatt for det. Dette betyr at det kan være spesielt farlig for en slik person å ta en svømmetur i friluft i kaldt vann. Som tilfellet var for den 34 år gamle mannen, kan reaksjonen også oppstå hvis du går naken ut i kald luft.

I noen få tilfeller har det til og med blitt rapportert at det er personer som har opplevd symptomer etter å ha spist kald mat eller drikke.

Når denne sykdommen skal diagnostiseres, gjøres det på en enkel måte: leger legger en isbit direkte på huden i fem minutter. Hvis det etter fem minutter er en hovent rød plakett, tyder det på at personen lider av kalde elveblest.

Den opprinnelige rapporten om saken er publisert i The Journal of Emergency Medicine.