Hoffet avslører: Prins Henrik rammet av demens

06/09/2017 14:15

Anniken Hauge

Utland
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
I en pressemeddelelse opplyser kongehuset at danske prins Henrik har fått konstatert demens.

Prins Henrik lider av demens.

Slik lyder det i en pressemeddelelse det danske kongehuset sendte ut onsdag ettermiddag. 

- Det er med inderlig beklagelse at Hennes Majestet Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: I forlengelse av et lengre utredningsforløp og senest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens.

Slik står der innledningsvis i pressemeddelelsen utsendt av Lene Balleby, som er kongehusets kommunikasjons- og pressesjef.

Deretter utdypes det:

- Diagnosen innebærer en svekkelse av Prinsens kognitive funksjonsnivå. Omfanget av den kognitive svikten er ifølge Rikshospitalet større enn forventet for Prinsens alder og kan ledsages av forandringer i væremåte, reaksjonsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.

I pressemeddelelsen utdybes også konsekvensene av prinsens sykdom:

- Som en konsekvens av diagnosen vil Prinsen fremover ytterligere kutte ned på aktiviteter, samtidig som det vil bli tatt stilling proteksjoner og æresverv, lyder pressemeddelelsen.

Den kongelige pressemeddelelsen avsluttes med følgende ord:

- Det er Dronningen og den kongelige families ønske at Prinsen fremover får den ro som situasjonen krever.

Opplysningene kommer etter den seneste tids kontrovers omkring prinsen og hans uttalelser om at han ikke ønsker at bli begravet side om side med dronning Margrethe, med mindre hun tildeler ham tittelen 'kongegemal'.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.