Hun ga en gravid kvinne et stykke sjokolade i konsentrasjonsleiren - 70 år senere skjer det utrolige

04/08/2021 12:50

Emma Sletta

Utland
Hun ble født i 1933 – året Hitler kom til makten: «Dessverre» francine Christophe er jødisk – og hun følte dette helt fra barndommen der hun måtte ha på seg en jødestjerne slik at alle kunne kjenne henne og de andre jødene. Som mange jøder ble hun og familien en dag tatt bort og innkvartert i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.  Hun sier dette i videoen nedenfor, som akkurat nå tiltrekker seg mye oppmerksomhet på sosiale medier på grunn av det rørende budskapet. Francine var litt mer privilegert enn andre fanger fordi hun var et 8 år gammelt barn. Moren fikk dermed lov til å ta med seg 2-3 mindre gjenstander inn i leiren. "Moren min tok med to små sjokoladebiter og sa: 'Vi sparer dem til en dag da du har sunket helt sammen og trenger hjelp.' Da skal jeg gi deg denne sjokoladen slik at du føler deg bedre, sier den aldrende kvinnen nå. Francine sier også at hun husker en gravid kvinne fanget med dem i leiren. Kvinnen var så tynn at du ikke kunne se at hun var gravid, men dagen kom da kvinnen skulle føde, og som en av de ansvarlige i leiren skulle Francines mor delta på fødselen. " Moren min spurte meg om jeg kunne huske sjokoladen hun hadde spart til meg. Jeg sa ja. Moren min spurte meg hvordan jeg hadde det, og jeg sa "greit, mamma". Så spurte hun om hun kunne gi vår venn, Helene, sjokoladen fordi det ville være vanskelig for henne å føde i leiren. Kanskje hun ville dø. Jeg sa 'ja, mamma'" Helene fikk sjokoladen. Barnet ble født, men veide veldig lite og så ut av ingensteds. Men hun hadde det bra, og Helene overlevde. Både mor og barn gjorde det også bra da de ble løslatt seks måneder etter fødselen. Mer enn 70 år etter hendelsen ønsket Francine å arrangere en konferanse for alle de som er berørt av konsentrasjonsleirene. Temaet var hva som ville ha skjedd hvis fangene fra leirene hadde fått tilbud om psykologisk hjelp. En kvinnelig terapeut skulle tale på konferansen. Hun startet innlegget slik, sier Francine Christophe i videoen: "Jeg bor i Marseille, hvor jeg er psykolog. Før jeg snakker her i dag, har jeg noe til Francine Cristophe." Hun strakte seg inn i lommen, plukket opp et stykke sjokolade og ga den til meg. Og hun sa til meg; Jeg er babyen, avslutter Francine Christophe. Se hele videoen med mer rørende detaljer i denne videoen, som er på fransk, men med engelske tekster for å:    

Hun ble født i 1933 – året Hitler kom til makten: «Dessverre» francine Christophe er jødisk – og hun følte dette helt fra barndommen der hun måtte ha på seg en jødestjerne slik at alle kunne kjenne henne og de andre jødene.

Som mange jøder ble hun og familien en dag tatt bort og innkvartert i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.  Hun sier dette i videoen nedenfor, som akkurat nå tiltrekker seg mye oppmerksomhet på sosiale medier på grunn av det rørende budskapet.

Francine var litt mer privilegert enn andre fanger fordi hun var et 8 år gammelt barn. Moren fikk dermed lov til å ta med seg 2-3 mindre gjenstander inn i leiren.

"Moren min tok med to små sjokoladebiter og sa: 'Vi sparer dem til en dag da du har sunket helt sammen og trenger hjelp.' Da skal jeg gi deg denne sjokoladen slik at du føler deg bedre, sier den aldrende kvinnen nå.

Francine sier også at hun husker en gravid kvinne fanget med dem i leiren. Kvinnen var så tynn at du ikke kunne se at hun var gravid, men dagen kom da kvinnen skulle føde, og som en av de ansvarlige i leiren skulle Francines mor delta på fødselen.

"Moren min spurte meg om jeg kunne huske sjokoladen hun hadde spart til meg. Jeg sa ja. Moren min spurte meg hvordan jeg hadde det, og jeg sa "greit, mamma". Så spurte hun om hun kunne gi vår venn, Helene, sjokoladen fordi det ville være vanskelig for henne å føde i leiren. Kanskje hun ville dø. Jeg sa 'ja, mamma'"

Helene fikk sjokoladen. Barnet ble født, men veide veldig lite og så ut av ingensteds. Men hun hadde det bra, og Helene overlevde. Både mor og barn gjorde det også bra da de ble løslatt seks måneder etter fødselen.

Mer enn 70 år etter hendelsen ønsket Francine å arrangere en konferanse for alle de som er berørt av konsentrasjonsleirene. Temaet var hva som ville ha skjedd hvis fangene fra leirene hadde fått tilbud om psykologisk hjelp.

En kvinnelig terapeut skulle tale på konferansen. Hun startet innlegget slik, sier Francine Christophe i videoen:

"Jeg bor i Marseille, hvor jeg er psykolog. Før jeg snakker her i dag, har jeg noe til Francine Cristophe."

Hun strakte seg inn i lommen, plukket opp et stykke sjokolade og ga den til meg. Og hun sa til meg; Jeg er babyen, avslutter Francine Christophe.

Se hele videoen med mer rørende detaljer i denne videoen, som er på fransk, men med engelske tekster for å: