Hun vant 3,7 milliarder kroner - Fikk mindre enn halvparten utbetalt

24/05/2024 12:57

Henrik R

Utland
Foto: Iowa State Lottery
Foto: Iowa State Lottery
I Norge ville dette ikke vært mulig, men reglene er dessverre annerledes i USA.

Tenk deg at du har vunnet den store premien i lotto, og du har allerede planlagt hva pengene skal brukes på.

Kort tid etter banker skattemyndighetene på døren og krever halvparten av gevinsten din.

Slik er det heldigvis ikke i Norge, hvor det allerede er betalt skatt og avgifter av gevinster man vinner hos Norsk Tipping. Men i USA er reglene annerledes.

Det fikk Lerynne West fra den amerikanske byen Dexter i Iowa erfare, da hun vant en gigantisk gevinst i det populære Powerball-lotteriet.

Lerynne vant intet mindre enn 350 millioner dollar, som omregnet til norske kroner tilsvarer omtrent 3,7 milliarder kroner.

Hun endte imidlertid opp med å få utbetalt mindre enn halvparten.

Et vanskelig valg

I USA fungerer det slik at når man vinner en stor gevinst i Powerball-lotteriet, kan man velge mellom to løsninger.

Man kan få utbetalt gevinsten over en periode på 29 år og betale 'bare' 24 % i føderal skatt samt en ekstra delstatsskatt på 5 %.

Eller man kan få hele beløpet utbetalt umiddelbart, men da med en langt høyere beskatning.

Lerynne valgte alternativ nummer to, så hennes gevinst på omkring 3,7 milliarder norske kroner endte med å bli til 1,5 milliarder kroner.

Det er uansett en betydelig sum penger.

Hadde glemt kupongen

At Lerynne skulle ende opp med den store gevinsten, var nesten mer flaks enn forstand. Først måtte hun jo treffe den rette kombinasjonen, men deretter måtte hun også sørge for at hun ikke mistet kupongen.

Det var nære på.

Kupongen hadde nemlig forsvunnet, men heldigvis ble den funnet i Lerynnes søsters bil. Her mottok Lerynne et bilde, og kunne dermed sjekke kupongen sin.

Begikk enda en feil

Tilfeldighetene stoppet imidlertid ikke der.

Lerynne tastet inn tallene på sin lottokupong på Powerballs hjemmeside, men oppdaget at det ikke var noen gevinst.

Akkurat da Lerynne var klar til å be søsteren kaste kupongen og glemme alt om den, oppdaget hun at hun hadde tastet inn feil dato.

Da hun endret datoen og klikket på knappen, begynte det hele å blinke og lyse, og det gikk raskt opp for Lerynne hva som hadde skjedd.

Først trodde hun ikke helt på det.

"Jeg tenkte at jeg måtte ha gjort noe galt igjen, det kunne simpelthen ikke stemme," forteller hun. Men etter å ha summet seg, ringte hun søsteren igjen og ba henne komme over med en gang med kupongen og "kjøre veldig, veldig forsiktig....", fortalte hun til amerikanske medier i forbindelse med gevinsten.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.