Hun vokste opp med en merkelig lyd i kjeven: En morgen våknet hun opp til et mareritt

04/09/2017 13:30

Anniken Hauge

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kvinne trodde ikke klikkelyden i kjeven hennes var noe spesielt - inntil smertene plutselig dukket opp.

En australsk 29-årig kvinne ved navn Tamara Minge har hele livet hatt en litt merkelig klikkelyd i kjeven. Det gjorde aldri vondt, og derfor trodde kvinnen heller ikke at det var noe farlig.

Den uforklarlige lyden skulle dog plutselig vise seg å være et tegn på sykdom, som medførte flere års sykehusinnleggelse og dyre regninger for den 29 år gamle kvinnen fra Australia.

Det skriver TV2 og den australske hjemmesiden Mamamia.

"Jeg våknet en morgen, og stod opp, og oppdaget at munnen min ikke kunne åpne seg mer enn en fingerbredde. Verken fysisk eller på grunn av smerter klarte jeg å åpne munnen mer", forteller hun til Mamamia.

Tamara Minge, som er alenemor til en datter på 7 år, henvendte seg først til en tannlege. Der fikk hun beskjed om at kjeven mest sannsynlig hadde gått ut av ledd, og at hun derfor burde dra til en spesialist. Tamara ble derfor nødt til å reise hele 42,5 mil for å komme til en ansiktskirurg, hvor det ble gjennomført et kirurgisk inngrep i kjeven hennes.

Det viste seg at Tamara hadde artrose (slitasjegikt, red.) i begge sider av kjeven, hvilket fører til ansiktssmerter og funksjonsforstyrrelser i kjeven.

I november 2013 måtte Tamara Minge igjen legge seg under kniven, hvor begge kjevebena ble erstattet med to metallbiter. Problemet var bare at kvinnen var allergisk overfor metallet og det hadde legene oversett.

Hun fikk derfor store plager med hoven kjeven, uavbrutt smerte samt hudproblemer på høyre side av ansiktet.
Det var først i 2016 at Tamar Minge endelig fikk gjennomgått en vellykket operasjon, hvor metallbitene ble skiftete ut med allergivennlige titaniumdeler på venstre side av ansiktet. Men hverdagen er ikke helt tilbake til normalen, for kvinnen sliter fortsatt med smerter på høyre side av ansiktet og en sykehusregning på 150.000 kr. 

"Noen dager en bedre enn andre. Og noen dager er verre rent smertemessig. Jeg klarer ikke å huske hvordan det er å ikke ha hodepine og konstant smerte i kjeven", forklarer hun. 

En av Tamara Minges gode venninner har opprettet en donasjonsside for å samle inn nok midler til å betale for ytterligere en komplisert operasjon, slik at venninen hennes kan bli fri fra smertehelvete. 

"Jeg ser andre mennesker på min alder som drar på ferier, kjøper seg hus og biler. All jobbing og oppsparte midler går til kjeven min. Livet mitt i 20-årene har vært sentrert rundt legebesøk", forteller Tamara Minge til det australske nyhetsmediet news.com

Avslutningsvis forteller Tamara Minge om bekymringen overfor datteren som har måttet ta del i det lange sykdomsforløpet, som har vært tøft på alle mulige måter.