Identiske tvillinger prøver hver sin diett: Er vegansk diett sunnere?

15/12/2021 09:05

Emma

Utland
Foto: Privat
Foto: Privat
Et par identiske tvillinger har deltatt i en studie om det er det sunneste å leve vegansk eller å spise kjøtt, meieriprodukter og fisk.

Eventyrutøverne som de kaller seg selv, Hugo og Ross Turner, bestemte seg en gang for alle for å avgjøre om det er den sunneste å leve med et plantebasert og 100% vegansk kosthold, eller om det er en diett av kjøtt, meieriprodukter og fisk som er den sunneste.

Duoen var en del av en studie av King's College London, som varte i 12 uker. I løpet av de mange ukene spiste Hugo bare veganske dietter, og Ross spiste rikelig med kjøtt, fisk og meieriprodukter. 

Underveis sørget de for å spise nøyaktig samme mengde kalorier, og så gjorde de nøyaktig samme trening ukentlig i treningsstudioet, skriver Ladbible.

I en tale til BBC, som også dokumenterte studien, sa Hugo: «Jeg var på det veganske kostholdet, og det treffer virkelig kroppen hardt. De første ukene savnet jeg virkelig kjøtt og meieriprodukter og ost. Jeg elsker ost."

Han forklarte imidlertid hvordan det plantebaserte kostholdet begynte å gi ham mer energi: «Jeg måtte nå spise frukt og nøtter og alternativer som ikke hadde meieriprodukter i seg - og det betydde at jeg spiste mye mer sunn mat, noe som betydde at sukkernivået mitt var mye mer stabilt i løpet av dagen. Jeg følte at jeg hadde mer energi,» sier han.

Til sammenligning forklarte hans kjøttspisende bror Ross at prestasjonsnivåene hans på treningsstudioet var «mer opp og ned». Noen dager var han "veldig energisk", og andre dager følte han seg mer utmattet, i motsetning til Hugo, som hadde et mer stabilt energinivå.

Hugo oppdaget imidlertid at mangfoldet av tarmbakteriene hans gikk betydelig ned, i motsetning til broren, noe som betydde at Ross hadde vanskeligere for å bli syk. Ross skjønte også hvor mye bearbeidet mat han spiste da han så brorens "naturlige" mat.

Da de 12 ukene var over, konkluderte brødrene med at det ikke var stor forskjell i ens helse, avhengig av om du spiste vegansk eller kjøttbasert.

Imidlertid inkluderer forbedringer hugo å spise vegansk mat, miste vekt, kolesterolet hans falt mye og hans forsvar mot diabetes-2 ble styrket.

Ross, som spiste kjøtt, meieriprodukter og fisk, opplevde imidlertid muskelmasseøkning, i motsetning til Hugo, som gikk ned i vekt da fettprosenten hans falt.

Du kan lese artikkelen om tvillingenes reise hit eller lese mer på deres egen hjemmeside.