Joe Biden fordømmer en rasistisk motivert skyting

26/08/2023 23:30

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tre svarte mennesker ble drept i USA på årsdagen for Martin Luther King Jrs ikoniske "I have a dream"-tale.

USAs president, Joe Biden, fordømmer et rasistisk motivert skyting på lørdag der en hvit mann drepte tre svarte mennesker.

Slik lyder det søndag lokal tid i en melding.

– Vi må nekte å bo i et land der svarte familier på vei til supermarkedet eller svarte elever på vei til skolen frykter å bli skutt på grunn av hudfargen, sier Joe Biden, en demokrat.

Skytingen skjedde på 60-årsdagen for Martin Luther King Jrs ikoniske "I have a dream"-tale, som Biden også nevnte i sin uttalelse.

Det amerikanske justisdepartementet har åpnet en etterforskning av skytingen, sa riksadvokat Merrick Garland søndag.

Skytingen skjedde i byen Jacksonville i delstaten Florida i USA. Gjerningsmannen drepte to menn og en kvinne før han skjøt seg selv.

"Denne skytingen var rasistisk motivert, og han hatet svarte mennesker," sa Jacksonville Sheriff T.K. Vann, senere.

Guvernøren i Florida, republikaneren Ron DeSantis, har beskrevet skytingen som «grusomt» og kalte gjerningsmannen en «dum gris».

Han gikk etter folk på grunn av rasen deres. Det er helt uakseptabelt, sa Sunday DeSantis, som har som mål å bli den republikanske presidentkandidaten i presidentvalget i 2024.

Skytingen kom i kjølvannet av en rekke andre skyteepisoder som har preget det amerikanske nyhetsbildet denne helgen.

Den 21 år gamle gjerningsmannen kjøpte våpenet hans på lovlig vis og hadde ingen tidligere skavanker på strafferegisteret, sa lokale betjenter søndag.

Masseskyting har blitt nesten vanlig i USA, hvor skytevåpen er lett tilgjengelig å kjøpe i mange stater. Det er flere skytevåpen i landet enn det er innbyggere.

Mer enn 330 millioner mennesker bor i USA.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.